%27NVI%2Dstierindex+zegt+niets+bij+roodbont%27
Nieuws
© Pieter Stokkermans

'NVI-stierindex zegt niets bij roodbont'

De roodbont melkveehouder zoekt niet naar de stier met de hoogste NVI, maar naar bijvoorbeeld gehalten. Ook stieren met een lagere NVI krijgen daarom volop kansen, stelt Erik Laarhuis van KI Kampen. 'De NVI staat in onze ogen voor Niks Vertellende Index.'

Volgens de foktechnisch medewerker kijken roodbontfokkers vooral naar de kwaliteiten van dit ras, zo vertelde hij maandagavond in Laren tijdens de jaarlijkse studieavond van het Platform Roodbont. 'Een jonge stier als Broekhuizer Bart wordt om sommige eigenschappen veel gebruikt. Denk aan conditie, lichaamsgewicht en gehalten. Echte plussen voor het roodbonte ras.'

Laarhuis krijgt bijval van Theo de Winter, voorzitter van het Platform Roodbont: 'Met de gehalten kun je binnen de kilo's melk die je in het kader van de fosfaatrechten mag melken, de meeste kilo's vet en eiwit leveren.' Hij constateert dat het gebruik van roodbontsperma toch afneemt.

Meerwaarde

Volgens Jaap Velthuisen, hoofd productdevelopment bij CRV, is roodbont nog niet in gevaar. 'Jacuzzi, de beste roodbonte stier op dit moment, is ook erg in trek bij zwartbont. Blijkbaar heeft roodbont ook voor ondernemers met zwartbont vee meerwaarde.'

Laarhuis signaleert dat bepaalde roodbonteigenschappen in de top van de NVI-lijst niet zijn terug te vinden. De top 10 dochtergeteste stieren bij roodbont scoren gemiddeld -0,30 procent vet en -0,15 procent eiwit. En dat terwijl gehalten juist een speerpunt zijn van de roodbontfokkerij. 'Met een totaalindex doe je daarom niets.'

Velthuisen is het hier niet mee eens. 'Wanneer je op één onderdeel vooruit gaat, kun je snellere voortgang boeken in de fokkerij. We willen echter met elkaar in de volle breedte vooruit. Daar houdt een totaalindex rekening mee.'

Voorheen focus productie

Velthuisen ziet dat er in het verleden niet altijd focus was op gehalten. 'Gelet op het jaar van inzet van stieren, zien we dat vooral vanaf 2012 de productieaanleg in de lift zit. Ieder jaar was die gemiddelde melkproductievererving van de ingezette stieren hoger dan het voorgaande jaar. Sinds 2017 worden de gehalten beter, maar die recente stieren zijn nog niet dochtergetest.'

Directeur Ralph Engelen van KI Samen is overigens helemaal niet enthousiast over cijfers. 'Als KI-organisatie zoeken we naar koefamilies die stempelen, die telkens een bepaalde eigenschap sterk doorgeven. Daaruit krijg je ook een stier die stempelt. De koefamilie zegt meer dan cijfers. Een hoge NVI verkoopt gemakkelijk, maar een stier met een hoge NVI is niet per definitie de beste stier.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer