DNA-test roodbont faalt vaker

Uitvoeren van een merkertest van een rund op basis van rood haar geeft vaker een onbruikbare uitslag dan bij wit of zwart. Boeren met roodbont vee kunnen daarom het best hiervoor wit haar insturen.

DNA%2Dtest+roodbont+faalt+vaker
© René Luijmes

Sinds de introductie van Fokken op Maat, laten veel veehouders merkertesten uitvoeren bij hun jongvee. Een klein deel van de ingezonden haarmonsters blijkt geen uitslag op te leveren. Opvallend vaak is dat bij monsters met rode haren.

Onderzoek daarnaar wijst uit dat het pigment uit de rode haren tijdens de DNA-analyse oplost en zo de analyse verstoort. Die verstoring is er niet bij zwarte of witte haren. CRV adviseert veehouders die een DNA-analyse van roodbonte dieren willen laten uitvoeren, om alleen witte haren in te sturen. Dat vergroot de kans op een bruikbare uitslag.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer