Roodbontfokker van het jaar legt nadruk op hoornloosheid

Voor melkveehouder Sietze Henk Haytema ging deze week een droom in vervulling. Hij werd op de jaarlijkse thema-avond van Platform Roodbont gekozen tot fokker van het jaar. Zijn specaliteit: hoornloosheid.

Op de boerderij in het Friese Koudum lopen zo'n zeventig melkkoeien en 170 stuks jongvee. In de kantine hangen en staan de diverse prijzen die Haytema in de afgelopen tien jaar won met zijn koeien. En hoewel hij weet dat hij als fokker goed bezig is, kwam de prijs toch als een verrassing.

'Je verwacht het niet, maar hoopt er natuurlijk stiekum wel een beetje op. Vooral omdat we een goed jaar hebben gehad met succesvolle keuringen en verkopen. Deze titel, fokker van het jaar, daar droom je van. Ik vind het een hele eer.'

Ideale koe

Het jaar 2018 heeft Haytema succesvol afgesloten en hij wil als topfokker graag het hoge niveau behouden. 'Ik werk natuurlijk het liefst met een koe die naar de keuring kan, goed in de melkput produceert en waarvan je ook nog wat embryo's kunt verkopen. Dat is voor mij een ideale koe.

En gelukkig heeft hij een aantal dieren staan die voldoen aan die beschrijving. 'Maar ik ben natuurlijk steeds bezig met het opfokken voor de komende jaren. Daar komt natuurlijk wat geluk bij kijken. En wellicht heb ik er ook gevoel voor.'

Belangstelling

Sietze Henk Haytema besteedt veel aandacht aan de hoornloosheid van de nieuwe generaties melkkoeien. Vooral vanuit Duitsland is hiervoor veel belangstelling. 'Ik zit op dat gebied, laten we maar zeggen, hoog in de boom met de index. Het hoogst van alle fokkers in Nederland. Dus ja, de vraag naar embryo's is daardoor groot natuurlijk. Kortom, het gaat goed met de fokkerij.'

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  13° / 10°
  50 %
 • Vrijdag
  10° / 7°
  50 %
Meer weer