Van Wichen Roodbontfokker 2017

Molenkamp Holsteins van familie Van Wichen in Maasbommel is onlangs door Platform Roodbont uitgeroepen tot roodbontfokker van het jaar 2017. Het bedrijf krijgt deze titel omdat het op meerdere fronten succesvol is.

'Dat was een enorme verrassing voor ons', vertelt Mark van Wichen. 'We hadden er wel op gehoopt natuurlijk. We zijn 15 jaar gelden actief begonnen in de fokkerij met embryotransplantatie en een eigen koe familie waar de roodfactor ontdekt werd in een zwartbonte koe die al drie generaties zwart was. Vanuit daar hebben we de koe familie uitgebreid.'

Ook is de hoogst roodbonte productieve koe van Nederland van de afgelopen twee jaar, de Molenkamp Anky 4, is op dit bedrijf geboren. Afgelopen jaar werd een kalf geboren met een hoge genomic-fokwaarde. 'Eigenlijk is de fokkerij nogal verandert. Bij ons wordt minder fokkerij bedreven. Toevallig is afgelopen augustus een kalf geboren wat achteraf nummer 1 van Nederland blijkt te zijn bij roodbont. Daardoor is het fokkerij enthousiasme weer aangewakkerd', geeft de prille roodbontfokker van het jaar aan.

Bijzonder hierbij is dat de twee bekende stammen van dit bedrijf, de Anky's en de Grietjes, in dit kalf zijn terug te vinden. Van Wichen: 'Wij zijn begonnen met de Grietje familie en later hebben we ook andere families uitgebreid. De kern van ons fokkerij programma ligt bij de Grietjes en de Anky's. Die koe families voldoen binnen ons bedrijf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer