Stikstofdifferentiatie+voor+akkerbouwer+op+klei
Nieuws
© Han Reindsen

Stikstofdifferentiatie voor akkerbouwer op klei

Telers die de afgelopen drie jaar hogere opbrengsten dan gemiddeld hadden voor suikerbieten, fritesaardappelen, tarwe of gerst op klei mogen bij de bemesting extra stikstof gebruiken. Dat heet stikstofdifferentiatie.

Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen tot uiterlijk 15 mei een aanvraag voor stikstofdifferentiatie voor het teeltjaar 2019 indienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Zij mogen dan een hogere stikstofnorm gebruiken.

De extra norm per hectare per jaar is 15 kilo voor suikerbieten, 30 kilo voor fritesaardappelen, 15 kilo voor wintertarwe, 20 kilo voor zomertarwe en wintergerst en 30 kilo voor zomergerst.

Gewasopbrengsten

Om in aanmerking te komen voor stikstofdifferentiatie moet de gewasopbrengst de afgelopen drie jaar bovengemiddeld zijn geweest. Voor wintertarwe en wintergerst meer dan 9 ton, voor zomertarwe 8 ton, voor zomergerst 7 ton, voor suikerbieten meer dan 75 ton en voor aardappelen meer dan 50 ton per hectare.

LTO wil van een generiek mestbeleid naar individuele verantwoordelijkheid voor de teler. Met de stikstofdifferentiatie kan een teler voor een aantal gewassen extra stikstofruimte krijgen. Dit maakt meer maatwerk op bedrijfsniveau mogelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  11° / 4°
  20 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  60 %
Meer weer