Mestafzet naar nieuwe landen must

Met een fors dalende afzet van mest en mestproducten naar Duitsland, onder meer als gevolg van regelgeving en weersomstandigheden, moet Nederland voor 2019 op zoek naar nieuwe landen om mest af te zetten.

Mestafzet+naar+nieuwe+landen+must
© Harry Tielman

Dat meldde het Nederlands Centrum Mestverwaarding dinsdag tijdens een bijeenkomst waar de landelijke inventarisatie mestverwerking 2018 werd gepresenteerd. De export van fosfaat in dierlijke mest is in de eerste drie kwartalen van 2018 met bijna 23 procent gedaald ten opzichte van 2017.

Belangrijke oorzaken van die daling zijn een verminderde vraag uit Duitsland, omdat het mestbeleid medio 2017 is aangepast. Daarnaast waren de uitrijcondities in het voorjaar bij onze oosterburen minder gunstig.

• Lees ook: Overschrijding fosfaatplafond nog steeds risico

Nieuwe afzetgebieden

Deze daling zet zich mogelijk door, waardoor in 2019 nog iets minder dan 45 miljoen kilo fosfaat wordt verwerkt en geëxporteerd, terwijl het nationale overschot naar schatting 46 miljoen kilo is. 'Daarom moeten we op zoek naar nieuwe afzetgebieden, anders hebben we een écht overschot', stelt Rembert van Noort, projectleider verwaarding mest en mineralen bij ZLTO.

De afgelopen jaren werd er nog meer geëxporteerd en verwerkt dan er aan overschot was, zo blijkt uit de landelijke inventarisatie over 2017. De fosfaatproductie daalde fors, van 175,2 miljoen kilo in 2016 naar 169 miljoen kilo in 2017. Het nationaal fosfaatoverschot daalde van 55,7 miljoen kilo in 2016 naar 47,7 miljoen kilo in 2017.

'Dit is mede het resultaat van een lager fosforgehalte in het voer en minder dieraantallen. Met name het aantal melkkoeien daalde fors als gevolg van het fosfaatreductieplan', legt Van Noort uit.

Stikstofoverschot

Opvallend genoeg nam daarbij de stikstofuitscheiding, en daarmee het stikstofoverschot, toe. Was dit nationale overschot in 2016 nog 45,2 miljoen kilo, voor 2017 wordt dit beraamd op 50,8 miljoen kilo stikstof. Ook op basis van stikstof is meer dan het nationale overschot aan mest verwerkt en geëxporteerd.

Om de ontwikkelingen in de duurzame mestverwaarding te ondersteunen, steken Agrifirm, Darling Ingredients International, De Heus, VanDrie Group, FrieslandCampina en ForFarmers de handen ineen om samen met Wageningen University & Research het innovatieprogramma 'Next Level Mest Verwaarden' op te zetten.

'We willen verder werken aan systemen die de meeste toegevoegde waarde hebben, ook voor de eindgebruiker. Ook gaan we voor technologieën die opschaalbaar zijn', stelde Linda de Bie, secretaris van het consortium, dinsdag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 8°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer