Vleeskuikenstal+met+moderne+snufjes
Nieuws
© Marten Sandburg

Vleeskuikenstal met moderne snufjes

De vleeskuikenshouders Auke en Wikje Cnossen in het Friese Suwâld hielden gisteren een open dag in de nieuwste vleeskuikenstal op hun bedrijf. De nieuwe stal biedt ruimte aan 30.000 kuikens. Daarmee is de totale capaciteit van het bedrijf van Cnossen gegroeid naar 190.000 dierplaatsen.

De nieuwe stal voldoet aan de eisen van de Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV).
Daartoe is de stal onder meer uitgerust met ramen in het dak om daglicht binnen te laten en een warmtewisselaar die een fikse bijdrage levert aan de reductie van fijnstof en ammoniak uit de stal.

Extra gaatjes

De voer- en waterlijnen zijn uitgerust met de nieuwste snufjes. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om bij het opzetten van nieuwe kuikens extra gaatjes in de voerlijnen te openen om zo bergjes voer op de stalvloer te maken. Eendagskuikens kunnen daardoor sneller en makkelijker voer vinden. De waterinstallatie is voorzien van een mogelijkheid om het drinkwater voor de kuikens op te warmen.

Alle vijf stallen op het bedrijf worden in 2019 voorzien van zonnepanelen. Een onderdeel van de MDV-eisen is ook het toepassen van een lagere stalbezetting. Cnossen gaat maximaal 18 kuikens per vierkante meter houden. ‘Toch produceren we op ons bedrijf nog steeds gangbare vleeskuikens’, vertelt Cnossen. ‘Maar ik sluit niet uit dat we in de toekomst kiezen voor deelname aan een specifiek marktconcept als dat kansrijk voor ons is.’

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer