Vleeskuikenmarkt+zoekt+evenwicht
Achtergrond
© Koos van der Spek

Vleeskuikenmarkt zoekt evenwicht

De vleeskuikenmarkt is op zoek naar evenwicht. Sinds oktober zijn de prijzen gedaald. Dat is mede het gevolg van een sterk toenemende import van pluimveevlees uit Oekraïne.

De afgelopen jaren boerde de pluimveevleessector goed. 'Maar elders, binnen en buiten Europa, hebben ze ook niet stilgezeten', zegt sectormanager Food & Agri Jeroen van den Hurk van de Rabobank.

Vooral in het standaardkipsegment stijgt de concurrentie door productiegroei in Centraal- en Oost-Europa sterk. Polen is nu de grootste pluimveeproducent in Europa. De sector groeit er met 8 tot 9 procent per jaar. Ook in de andere landen in de regio neemt de productie van kippenvlees snel toe.

Deze landen profiteren van een combinatie van concurrerende voerprijzen, lage arbeidskosten en voorheen forse EU-subsidies. Ook kennen ze minder beperkingen voor uitbreiding.

De vraag naar pluimveevlees neemt wereldwijd nog steeds toe

Jeroen van den Hurk, sectormanager Food & Agri Rabobank

Daling sinds oktober

Jaarlijks daalt de prijs van pluimveevlees in het vierde kwartaal met gemiddeld 2 cent per kilo. Dat verklaart voor een deel de daling sinds oktober. Maar er is ook de prijsdruk vanuit Oost-Europa. 'Ondanks importheffingen is het voor landen als Oekraïne interessant om buiten de quota om naar Europa te exporteren.'

Ook uit Brazilië komt weer meer pluimveevlees. Vanaf april 2018 was de export van Braziliaans pluimveevlees naar de Europese Unie sterk afgenomen vanwege salmonellabesmettingen en fraude. Maar de bedrijven die wel mogen exporteren, doen dat in toenemende mate.

Disbalans

Volgens Van den Hurk moet de sector op zoek naar een nieuw evenwicht. 'De vraag naar pluimveevlees neemt wereldwijd nog steeds toe. Er is nu sprake van een disbalans. Ik verwacht dat die tot de tweede helft van 2019 zal duren.'

De sectormanager Food & Agri gaat ervan uit dat het lagere prijsniveau een controlerende werking op het aanbod zal hebben. 'Een en ander vergt ook discipline vanuit de industrie. Die is daartoe in staat.'

Concepten

Op de termijn ziet Van den Hurk kansen voor de sector, vooral op het vlak van conceptpluimveevlees. Eerder dit jaar schatte de Rabobank dat de Europese conceptmarkt verder groeit van 7 tot 20 procent van de totale pluimveemarkt in 2025. 'Dat biedt kansen voor Nederlandse pluimveehouders om als early adopters in dit segment marktleiderschap op te bouwen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer