Biokuiken+vergroot+CO2%2Duitstoot+fors
Nieuws
© VidiPhoto

Biokuiken vergroot CO2-uitstoot fors

De CO2-uitstoot van traag groeiende biologische kuikens is bijna 60 procent groter dan van reguliere kuikens. Dit meldt de divisie Agrarische Bedrijven van de ABN Amro.

Uit berekeningen blijkt dat reguliere kuikens per kilo 1,70 kilo CO2-equivalenten produceren en traag groeiende biologische kuikens 2,85 kilo. Voor het overgrote deel wordt dit veroorzaakt door de hogere voederconversie. Per kilo groei is meer voer nodig. De verschillen in stalemissies en energieverbruik hebben veel minder invloed. In de berekeningen is geen rekening gehouden met mestverbranding.

Hogere voederconversie leidt ook tot meer landgebruik. Het landgebruik voor voerproductie loopt op van 3,3 vierkante meter per regulier kuiken tot 5,1 vierkante meter per kilo levend gewicht bij biologische, traag groeiende kuikens. De berekeningen zijn gebaseerd op standaard voeders.

Concurrentie

ABN Amro concludeert dat het concept van traag groeiende biologische kuikens moeite heeft om te concurreren met minder vergaande marktconcepten en regulier pluimveevlees uit landen zoals Polen, Oekraïne en Brazilië.

Directeur Agrarische Bedrijven Pierre Berntsen: 'Nederlandse pluimveehouders en supermarkten hebben met enthousiasme en grote snelheid het traag groeiende kuiken in de markt gezet. Maar afnemers van foodservicebedrijven en de verwerkende industrie blijven concurreren op prijs. Ze worden nog beperkt aangesproken op de herkomst van hun product. Het marktaandeel dat het concept van traag groeiende kuikens in korte tijd heeft gekregen, zal niet zo snel meer doorgroeien.'

In plaats daarvan ziet ABN Amro kansen voor marktconcepten die vasthouden aan een hoge (voer)efficiëntie, waardoor de meerkosten beperkt blijven. Wel onderscheidend zijn kenmerken als diergezondheid, antibioticagebruik, korte transportafstanden, gmo (genetisch gemodificeerd organisme)-vrij voer, daglicht en verrijking.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer