Vleespluimveehouder+moet+alert+blijven
Nieuws
© Twan Wiermans

Vleespluimveehouder moet alert blijven

Nederlandse vleespluimveehouders hebben de afgelopen jaren goed geboerd. Ook toont de sector veel vernieuwingskracht. Toch zullen ze de komen jaren alert moeten blijven om te blijven voldoen aan de veranderende eisen van markt en maatschappij.

Dat staat in de nieuwe visie van de Rabobank over de vleespluimveehouderij. Volgens Jeroen van den Hurk, sectorspecialist Food & Agri bij de bank, is de de uitspraak 'stilstand is achteruitgang' zeker op zijn plaats als het gaat om de vleespluimveesector.
'
Onze vleeskuikenhouders hebben zich de afgelopen jaren bewezen ten aanzien van marktgerichtheid, sectorefficiency en concurrentiekracht ten opzichte van vleespluimveeverwerkers op Europees ni-veau.'

Oost-Europa

Maar de sector moet volgens de Rabobank goed bij de les blijven, vooral als het gaat om de snelgroeiende concurrentie uit Oost-Europa voor te blijven.

Vooral in het standaardkipsegment is de concurrentie door productiegroei in Centraal- en Oost-Europa sterk gestegen. Polen is de grootste pluimveeproducent in Europa geworden en de sector groeit er nog steeds met 8 tot 9 procent per jaar. Ook in de andere landen in de regio groeit de productie van kippenvlees snel.

Beperkingen

Deze landen profiteren van een combinatie van concurrerende lokale voerprijzen, lagere arbeidskosten en voorheen forse EU-subsidies. Ook kennen ze minder beperkingen voor uitbreiding. Die zijn er in ons land wel, zodat Nederlandse pluimveehouders maar beperkt kunnen inspelen op de groeiende vraag naar pluimveevlees in de wereld.

Toch zijn er kansen voor Nederlandse vleespluimveehouders, vooral op het vlak van conceptpluimveevlees. De Rabobank schat dat de Europese conceptmarkt verder groeit van 7 tot 20 procent van de totale pluimveemarkt in 2025.

Early adopters

'Dat biedt kansen voor Nederlandse pluimveehouders om als early adopters in dit segment marktleiderschap op te bouwen', aldus Van den Hurk.

Ook voor andere nichemarkten zoals halalkip en regionale producten kan Nederland leiderschap creëren. De Rabobank verwacht dat standaardkip in 2025 nog circa 50 procent van de Nederlandse pluimveeindustrie zal uitmaken.

Verwachtingen

Wel wijst Van den Hurk erop dat de verwachtingen op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid, transparantie, emissieverlaging, zoönose- en antibioticareductie de komende jaren alleen maar zullen toenemen. Maar volgens de Rabobank heeft de sector zich op dit gebied al eerder bewezen.

Jan Verhoijsen van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP kan zich vinden in de visie van de Rabobank. Ook hij ziet kansen voor de Nederlandse vleespluimveehouders. Wel wijst hij op een gevaarlijke ontwikkeling: 'We zien dat landen buiten Europa op een creatieve manier de importregels omzeilen. We zien ook afnemers die deze producten toch weer afnemen. Zoiets blijft boven de markt hangen en is niet goed voor onze pluimveehouders.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  24° / 17°
  10 %
 • Donderdag
  22° / 13°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 11°
  10 %
Meer weer