Vleeskuikenmarkt+in+evenwicht
Achtergrond
© Koos van der Spek

Vleeskuikenmarkt in evenwicht

Het saldo in de vleeskuikenhouderij was in augustus 2018 1.400 euro hoger dan dezelfde maand vorig jaar, vooral dankzij hogere opbrengsten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Agrimatie van Wageningen University & Research. De kosten van voer en eendagskuikens zijn ook gestegen.

Het saldo in de vleeskuikensector ligt wel iets onder het langjarig gemiddelde. De resultaten zijn berekend voor een standaardbedrijf met gemiddeld 100.000 vleeskuikens, wat overeenkomt met bijna 120.000 opgehokte vleeskuikens per ronde.

Vanaf maart is de contractprijs steeds verder gestegen tot 89 cent per kilo in augustus. Vergeleken met mei vorig jaar is de contractprijs 6 procent hoger, wat resulteert in ruim 9.000 euro hogere opbrengsten voor het standaardbedrijf.

De voerkosten waren begin dit jaar lager dan vorig jaar, maar liepen de laatste maanden wel op, vooral door hogere graanprijzen. De eendagskuikens zijn ook iets hoger geprijsd dan in augustus vorig jaar.

Oost-Europa

De vleeskuikenprijzen kregen begin dit jaar last van prijsdruk door import van kuikenvlees uit Oost-Europa. Vanaf maart waren vraag en aanbod meer in evenwicht en steeg de opbrengstprijs. De EU importeerde in de eerste helft van 2018 10 procent minder pluimveevlees.

Brazilië wordt geplaagd door corruptieschandalen waardoor veel Braziliaanse slachterijen dit jaar niet meer naar de EU mogen exporteren. Normaal is Brazilië goed voor de helft van de Europese invoer, maar wordt dit jaar verdrongen door Thailand als grootste exporteur.

Augustus

Het saldo is in augustus 1.400 euro hoger dan vorig jaar, doordat de opbrengsten sterker stegen dan de kosten. Het saldo lag van november tot en met juli boven het langjarig gemiddelde 2008-2017. In augustus is dat niet meer het geval.

Het saldo in januari tot en met augustus is 45.000 euro hoger dan vorig jaar door 5 procent hogere opbrengsten en 1 procent hogere toegerekende kosten. Het cumulatief saldo ligt daarmee iets boven het langjarig gemiddelde van 2008-2017.

Verbetering

Na de piek in juni 2016 is het twaalfmaands voortschrijdend gemiddelde saldo gedaald tot het dieptepunt in juli 2017. Daarna volgde een verbetering. Van september 2017 tot en met augustus 2018 ligt dat voortschrijdende saldo op 15.000 euro per bedrijf ofwel 1,70 euro per 100 kuikens boven het meerjaarsgemiddelde saldo.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  21° / 12°
  50 %
Meer weer