Plantion+ziet+omzet+2%2C3+procent+dalen
Nieuws
© VidiPhoto

Plantion ziet omzet 2,3 procent dalen

Bloemenveiling Plantion in Ede heeft in het afgelopen jaar 2,3 procent minder omgezet dan in 2017. De verkoopwaarde kwam uit op 98,9 miljoen euro.

Plantion ondervond net als andere bloemenveilingen de nadelige effecten van de extreme weersomstandigheden in 2018, met een koud voorjaar en een warme en droge periode van zestien weken in de zomer. Het bedrijf kende een goede perkplantenverkoop en Moederdagafzet, maar de plussen van deze periode werden daarna teniet gedaan.

De veiling wist de klokomzet met 46,9 miljoen euro op het niveau van 2017 te houden. Bij bemiddeling deed Plantion een stapje terug: bij dit onderdeel kwam de omzet uit op 49 miljoen euro. 'Plantion houdt vast aan haar tarievenbeleid en dat betekent dat sommige klanten hun heil elders zoeken', legt een woordvoerster van de bloemenveiling de situatie uit.

Serviceheffing

Voor kopers gaat de serviceheffing in 2019 met 0,1 procent omhoog. De transactieheffing stijgt eveneens en de daghuur van CC's wordt ietwat hoger. Dat laatste geldt ook voor de telers. Zij gaan verder meer heffing betalen voor het gebruik van ladingdragers voor de klok.

De vaste administratiekosten voor telers dalen van 350 naar 250 euro. De variabele gaan van 1 procent tot 55.000 euro naar 1,25 procent tot 60.000 euro. 'We kijken, behoudend, naar de ontwikkelingen in de markt, zoals inflatie, arbeid en afval.'

Digitale kanalen

In een groeiende markt ondervond het Groencentrum van Plantion problemen om genoeg assortiment aan te trekken om aan de vraag te kunnen voldoen. De omzet uit digitale kanalen steeg bij de veiling in Ede opnieuw: met 3,4 procent.

Grote broer Royal FloraHolland wil de definitieve omzetcijfers van 2018 nog niet bekendmaken. Wel heeft algemeen directeur Steven van Schilfgaarde al laten doorschemeren dat het niveau van 2018 ongeveer gelijk is aan dat van het voorgaande jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  23° / 12°
  10 %
 • Vrijdag
  24° / 12°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 12°
  10 %
Meer weer