Aanpassen+veilvolgorde+zint+seizoenskwekers+Plantion+niet
Nieuws
© Plantion

Aanpassen veilvolgorde zint seizoenskwekers Plantion niet

Kwekers van seizoensbloemen zijn niet blij met het initiatief van Plantion om de veilvolgorde aan te passen. Dat bleek woensdag tijdens de algemene ledenvergadering van de sierteeltmarktplaats in Ede.

Sinds september veilt Plantion als eerste de producten van kwekers die A1-kwaliteit leveren en vijf dagen in de week aanvoeren (de kopgroep). Dat is een van de maatregelen van Plantion om de klok in Ede te versterken.

• Lees ook: Plantion verwacht omzetdaling

Commercieel directeur Guus van Logtestijn vergeleek de situatie met een wielerwedstrijd. 'Per gewasgroep veilen we eerst de producten van de kopgroep, daarna het peloton en als laatste het blok achterblijvers.'

Aanvoerders

In de kopgroep zitten aanvoerders die vijf dagen in de week A1-kwaliteit leveren, geeft Van Logtestijn aan. 'Kwekers die twee of drie keer in de week aanvoeren, zitten in het peloton. Het blok achterblijvers bevat aanvullende handel en wordt als laatste geveild.'

Plantion verwacht dat dit bijdraagt aan een goed en regelmatig assortiment. 'Dat is een vurige wens van onze kopers. Met individuele kwekers die hierdoor in de problemen komen, kijken we naar een passende oplossing', aldus Van Logtestijn. Hij benadrukte dat het besluit om de veilvolgorde aan te passen is genomen na twee jaar voorbereiding en toetsing.

Benadeeld

Enkele kwekers van seizoensproducten gaven aan zich inderdaad benadeeld te voelen, omdat ze niet in staat zijn gedurende langere periodes elke werkdag producten aan te voeren. 'Onze concurrenten worden nu als eerste geveild, alleen maar omdat ze groter zijn.'

De discussie werd afgesloten met de toezegging van Plantion dat als de eerlijkheid in het geding is, daar aandacht aan zal worden besteed.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer