%27Insect+de+dupe+van+ontworming%27
Nieuws
© VidiPhoto

'Insect de dupe van ontworming'

Met het toedienen van een ontwormingsmiddel worden niet alleen de wormen bij het vee aangepakt. Via de mest zijn ook insecten de klos. Hierdoor kunnen de ontwormingsmiddelen negatief uitpakken voor de biodiversiteit.

Een aantal partijen, waaronder ZLTO, bracht in het kader van het project Schoon Water voor Zeeland samen met CLM Onderzoek en Advies een folder uit om veehouders op de gevaren van die middelen te wijzen. Veel van de werkzame stoffen in deze middelen zijn slecht afbreekbaar en komen via de mest van het vee op de bodem terecht. Hier blijft het middel lang aanwezig.

Uit onderzoek blijkt dat ontwormingsmiddelen schadelijke effecten hebben op de insecten die in en op de mest leven. Rond uitwerpselen van behandelde paarden en koeien in Spanje werd 70 procent minder insecten gevonden dan bij niet behandelde dieren. Bij mest van ontwormde pony's in Nederland was er een forse reductie van larven van mestvliegen. Ook nam bij aanhoudend gebruik het aantal van deze vliegen fors af.

CLM benadrukt de belangrijke rol van insecten. Bij de afbraak van mest, maar ook als voedselbron voor weidevogels en zoogdieren. Ook dieren verderop in de keten worden vergiftigd; de werkzame stof van een antivliegenmiddel is al aangetoond bij vleermuizen en bij boerenzwaluwen in Nederland.

Het project ziet alternatieven voor de wormmiddelen in weidemanagement en antiparasitaire kruiden. Ook bouwen dieren in een goede conditie een natuurlijke wormenresistentie op. Vanuit het project wordt nu gewerkt aan een lijst met insectvriendelijke middelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  27° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
Meer weer