Veel+uientelers+bestellen+vroeg+zaaizaad
Nieuws
© Koos van der Spek

Veel uientelers bestellen vroeg zaaizaad

Om zeker te zijn van het gebruik van IC-coating bestellen veel uientelers voor komend seizoen extra vroeg hun zaaizaad.

Dat vertelde Hein Molenkamp van Hazera vorige week tijdens een avond van de zaadfirma voor uientelers in Lelystad. De reden voor de vroege bestelling is dat het coaten met het insecticide Mundial vanaf maart 2019 niet meer is toegestaan.

‘Als uientelers zaaizaad van de gewenste uienrassen nog willen laten coaten, dan moeten ze dat op tijd laten weten. Wij besteden het coaten uit en hebben niet zomaar van al onze rassen behandeld zaad op voorraad staan’, zegt Molenkamp.

Volgens de gewasspecialist zijn er ook enkele uientelers die in één keer voor twee jaar zaaizaad bestellen. ‘Zij kunnen dan nog een extra groeiseizoen beschikken over gecoat zaaizaad.’ Molenkamp legt uit dat na komend voorjaar het zaaizaad niet meer gecoat mag worden met Mundial, maar dat het gebruik van gecoat zaad nog wel is toegestaan.

Tegen uienvlieg en bonenvlieg

Uientelers maken gebruik van IC-coating om hun uiengewas vroeg in het seizoen te beschermen tegen onder meer uienvlieg en bonenvlieg. Een alternatief voor gecoat zaad is de toepassing van SIT (Steriele Insecten Techniek).

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  23° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  24° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  23° / 15°
  20 %
Meer weer