Engerlingen bestrijden met gewone keverdoder

Melkveehouder Gilbert Sweep uit Etten-Leur neemt deel aan het praktijknetwerk Engerlingen. Hij heeft succes met de gewone keverdoder. 'Mensen roepen wel dat we terug moeten naar vroeger, maar dat komt niet meer. We moeten de engerling ook op een biologische manier kunnen aanpakken.'

Engerlingen+bestrijden+met+gewone+keverdoder
© Pixabay

Heeft u veel last van engerlingen?

'Het afgelopen jaar viel dit mee. De twee jaren daarvoor hadden we flink last.'

Doordat per ongeluk is geklepeld, verliep de engerlingenbestrijding zelfs beter dan zonder klepelen

Gilbert Sweep, melkveehouder in Etten-Leur

Waar bestaat de schade uit?

'Veel kraaien gaan op zoek naar de engerlingen en maken het grasland zwart. Vooral hoge zandgronden, die ik gebruik om te maaien, waren populair. Op lage, natte gronden zitten geen engerlingen.'

Opvallend dat juist dit droge jaar het engerlingenprobleem minder speelt?

'Ja, maar ik hoor verschillende geluiden. Sommige collega’s hebben dit jaar juist meer last.'

Hoe pakt u de insecten aan?

'We proberen de gewone keverdoder te lokken met wilde peen. De larve hiervan parasiteert de engerling. De peen heb ik gezet rond een perceel van 5 hectare. Er staat wat in een deel van een gedempte sloot en in een overgang van het ene naar het andere perceel.'

Helpt dat lokken van de keverdoder?

Vorig jaar hebben we in het kader van het onderzoek één geparasiteerde engerling gevonden. Dit jaar meerdere. Dat komt ook omdat ik een perceel had laten klepelen. Per ongeluk is de wilde peen meegeklepeld. Hierdoor bloeide de peen later en zaten er ook later larven in de grond. Dat de larvestadia van de engerling en de keverdoder synchroon liepen, heeft in mijn ogen het succes van de bestrijding vergroot.'

Zijn er meer opties?

‘We hebben vorig jaar in onze wijngaard vallen gezet voor de rozenkever. Er blijken heel wat te zitten. Er moet dus wat gebeuren. Bij een andere ondernemer hebben we verschillende proeven, zoals berijden en aaneggen.'

• Lees ook: 'Geen gouden bullit tegen engerlingen'

Heeft het praktijknetwerk zin?

‘Ja, het zou mooi zijn wanneer we op een biologische manier omstandigheden kunnen creëren die minder gunstig zijn voor de engerling. Wellicht door meer biodiversiteit in het perceel.

‘Vroeger zou ik me ervoor schamen wanneer anderen de witte bloemen van de wilde peen op het perceel zagen staan. Nu ben ik hier juist trots op, ik vind het leuk. Het is goed om te kijken naar de omstandigheden die ongunstig zijn voor de engerlingen en op basis hiervan het aantal engerlingen te beperken. Voorlopig blijven we zoeken.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer