Stichting+pleit+voor+rijksbemoeienis+met+Groene+Hart
Nieuws
© Koen van Wijk

Stichting pleit voor rijksbemoeienis met Groene Hart

'Maak van het Groene Hart een van de perspectiefgebieden binnen de Nationale Omgevingsvisie', vraagt stichting Groene Hart in een brief aan minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken.

De stichting vindt het voor de verdere ontwikkeling van het Groene Hart essentieel dat de rijksoverheid zich weer met het Groene Hart gaat bemoeien. Dat moet op een manier die recht doet aan interbestuurlijke verhoudingen de participatie van maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven. De laatste jaren viel het beleid voor het Groene Hart onder de drie betrokken provincies.

De stichting stelt dat de Nationale Omgevingsvisie, waaraan momenteel wordt gewerkt, zich moet uitspreken over de betekenis en ontwikkelingsrichting van het Groene Hart als onderdeel van de Groene Metropool.

Boeren

Groene Hart waarschuwt verder dat de unieke kwaliteiten en kernwaarden van het gebied worden bedreigd. Het grootste gevaar is kwaliteitsverlies door versnipperde aanpak en sluipende achteruitgang. Er wordt nu willekeurig van de 'taart' gegeten, stelt de stichting. De kernwaarden deelt ze in in de groepen belevingswaarden, natuurlijke waarden, historische waarden en economische waarden.

De stichting stelt dat voor het landschap van het Groene Hart grotendeels wordt beheerd door grondgebonden boeren, die in het eeuwenoude landschap hun inkomen verdienen. Langjarig perspectief voor deze ondernemers is essentieel voor het behoud van het karakteristieke landschap.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 15°
  75 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  65 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer