Zuid%2DHollands+buitengebied+moet+anders+gebruikt
Nieuws
© DIRK HOL

Zuid-Hollands buitengebied moet anders gebruikt

Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland (NMZH) pleit samen met meer dan twintig andere natuurorganisaties voor een multifunctioneel buitengebied in de provincie.

Grote delen van het Zuid-Hollandse buitengebied alleen inrichten voor de productie van voedsel voor de wereldmarkt tegen een zo laag mogelijk prijs, dat is niet langer vol te houden, volgens NMZH.

Dit pakt nadelig uit voor landschap, biodiversiteit, recreanten en ook voor boeren zelf. Door een multifunctionele inzet van dit buitengebied kan de maatschappelijke waarde vergroot worden. Dit stelt NMZH in reactie op de provinciale visie op de Zuid-Hollandse groenblauwe leefomgeving.

Maatschappelijk

In de huidige situatie wordt een heel groot deel van Zuid-Holland benut op een manier die maar heel beperkt maatschappelijke meerwaarde oplevert en grote opgaven met zich meebrengt.

Om de maatschappelijke meerwaarde van het buitengebied te vergroten stellen de natuurorganisaties een aantal maatregelen voor waaronder versnelling van een transitie naar natuurinclusieve landbouw, onder andere door toepassing van het ‘functie volgt peil’ principe in de veenweidegebieden.

Korte ketens

Daarnaast moet het Natuurnetwerk Nederland op termijn vergroot worden, en willen de natuurorganisaties de bestaande landschappen open en groen houden als groene longen en tegenhanger van de stad.

Ook wordt gepleit voor het verbinden van mensen met natuur en de stad met het buitengebied, onder meer door voedselketens te verkorten en het landschap via groene vingers de stad in te laten komen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer