Groene+Hart+blij+met+regiodeal+bodemdaling
Nieuws
© Koen van Wijk

Groene Hart blij met regiodeal bodemdaling

Overheden in de Groene Hart-regio zijn zeer verheugd over het sluiten van de regiodeal voor de aanpak van bodemdaling.

Vrijdag maakte de Rijksoverheid bekend dat zij het voorstel van acht overheden uit de regio accepteert om samen te werken aan deze bodemproblematiek en de toekomst van het Groene Hart. Ze investeert 10 miljoen in de aanpak van bodemdaling.

• Lees ook: Kabinet trekt 215 miljoen uit voor regiodeals

Het Groene Hart heeft een veenbodem en kampt daardoor met een zakkende bodem. Complexe materie die vraagt om gezamenlijke en lange-termijn inzet van overheden, bedrijfsleven, kennisinstellingen en andere partijen.

Wij staan in de startblokken om aan de slag te gaan

Uitdaging

‘Bodemdaling is een van de grootste uitdagingen in de regio. In het Groene Hart willen en kunnen we veel maar de Rijksoverheid is een essentiële partner’, reageert wethouder Hilde Niezen van Gouda en bestuurlijk trekker van deze regiodeal.

‘Niet alleen vanwege de financiële ondersteuning maar ook om het onderwerp landelijk en internationaal te agenderen en om belemmerende wet- en regelgeving aan te passen.’

Uitvoering

Volgens Niezen kijken de partijen vooral uit naar de uitvoering. ‘Wij staan in de startblokken om aan de slag te gaan.'

'We zien kansen voor nieuwe projecten, bijvoorbeeld rondom innovatieve methoden voor nieuwbouw of het aanleggen van wegen, het opzetten van een kenniscentrum rondom bodemdaling, onderwaterdrainage in de landbouwsector of het experimenteren met nieuwe teelten.’

Partijen

Gesprekken met het Rijk over de concrete invulling van de regiodeal gaan nu plaatsvinden. De ondertekening van de concrete deal wordt verwacht in het voorjaar van 2019.

Namens de regio dienden Alphen aan den Rijn, Gouda, Woerden, provincie Zuid-Holland, provincie Utrecht en de hoogheemraadschappen van Rijnland, De Stichtse Rijnlanden en Schieland en de Krimpenerwaard het voorstel gezamenlijk in.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  16° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
Meer weer