Opbrengst van gewassen kan hoger met betere fotosynthese

De opbrengst van gewassen kan toenemen als de fotosynthese wordt geoptimaliseerd. Dat melden onderzoekers van de universiteit van Illinois in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Opbrengst+van+gewassen+kan+hoger+met+betere+fotosynthese
© Haijo Dodde

In het kader van het onderzoek zijn veldproeven gedaan met tabaksplanten. Dit leverde 40 procent extra biomassa op. De wetenschappers zien echter ook kansen voor verbeteringen in onder meer rijst, aardappelen, tomaten en diverse andere groente- en fruitsoorten. Op dit moment lopen proeven in de sojateelt. Voor sommige gewassen als mais, verwachten de onderzoekers geen verbetering te bereiken met de optimalisatie van fotosynthese.

De crux van de aanpassing is het enzym Rubisco. Dat draagt bij aan de fotosynthese, maar produceert daarbij een gifstof die de plant moet afbreken. Daardoor gaat energie verloren die anders de groei ten goede komt. De wetenschappers zijn erin geslaagd dit verlies weg te nemen, waardoor alle energie ten goede komt aan de plant. Zij hebben hiervoor technieken gebruikt die in de Europa worden gerekend tot genetische modificatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer