KWS en Simplot werken samen aan hybrideaardappel

Aardevo is een joint venture van zaadfirma KWS en de Amerikaanse aardappelverwerker J.R. Simplot Company voor de productie van nieuwe aardappelrassen via hybrideveredeling.

KWS+en+Simplot+werken+samen+aan+hybrideaardappel
© Haijo Dodde

Doel van het samenwerkingsverband is het toepassen van hybrideveredeling om sneller aardappelselecties te kruisen met de gewenste eigenschappen. Uiteindelijk moet dit resulteren in aardappelrassen met een hogere opbrengstpotentie, betere smaak, betere verwerkingskwaliteit en betere ziekteresistenties.

KWS houdt zich al zeven jaar bezig met de hybrideveredeling van aardappelen en de vermeerdering van aardappelen uit zaaizaad. Samen met een grote ketenpartner als Simplot verwacht de Duitse zaadfirma eerder substantiële stappen voorwaarts te boeken, meldt KWS-directielid Peter Hofmann in een persverklaring.

Gunstige eigenschappen

Scott Simplot, de voorzitter van de J.R Simplot Company, verwacht dat de samenwerking uiteindelijk van meerwaarde is voor zowel de telers, de verwerkers als de consumenten. 'We telen nu al vele decennia dezelfde aardappelrassen. Aardevo gaat het mogelijk maken dat we in de praktijk veel sneller kunnen beschikken over de gunstige eigenschappen die al op grote schaal gevonden zijn in wilde aardappelsoorten.'

Aardevo gaat zich focussen op de veredeling van diploïde hybrideaardappelen. Dit in tegenstelling tot de standaard aardappelrassen die allemaal tetraploïd zijn. Voor de langere termijn is het streven dat zaaizaad in plaats van pootgoed het uitgangsmateriaal gaat zijn voor de aardappelteelt. Dit biedt volgens KWS en Simplot onder meer veel fytosanitaire voordelen.

Activiteiten ondersteunen

De hoofdvestiging van Aardevo is in Nagele (Noordoostpolder). Vanuit het Amerikaanse Boise in Idaho zal de R&D-afdeling van Simplot de activiteiten voor de hybrideveredeling ondersteunen. KWS en Simplot doen geen mededelingen over de financiële details van de joint venture. Beide partijen hebben een aandeel van 50 procent in Aardevo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer