Klimaatrevolutie in één generatie moet kunnen

De klimaatrevolutie. Is het een koud kunstje of een bijna onmogelijke opdracht om de CO2-uitstoot richting 2050 te halveren en zo opwarming van de aarde tegen te gaan?

Klimaatrevolutie+in+%C3%A9%C3%A9n+generatie+moet+kunnen
© Ruud Ploeg

Over de impact van het Klimaatakkoord wordt veel gesomberd. Vooral over de financiële pijn en gedragsaanpassingen die het van burgers en bedrijven gaat vragen.

Die angst voor torenhoge kosten en dat tal van leuke dingen in de toekomst niet meer kunnen, is voor een deel gebaseerd op een te enge blik. Ervaringen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, maar geven wel aanleiding om optimistisch te zijn.

Voornaamste bestrijders van klimaatonheil zijn de krachten die de vooruitgang sinds mensenheugenis stimuleren: technologische innovatie en humane inventiviteit. Technologie ontwikkelt zich in de richting van de menselijke behoefte.

Technologie ontwikkelt zich richting de menselijke behoefte

Patrick Bramer, hoofdredacteur/uitgever Nieuwe Oogst

Typerend voorbeeld is de auto. De verbrandingsmotor was na de benenwagen en paard en wagen ruim honderd jaar de meest effectieve aandrijvingsvorm voor mobiliteit. Omdat de mens die uitstoot niet meer wil en we alternatieven zien, loopt de fossiele motor tegen technologische grenzen aan.

Het dieselschandaal rond Volkswagen in 2015 gaf vrijwel alle autobouwers het laatste zetje om vol in te zetten op de switch naar de elektromotor. Honderden miljarden euro's worden nu in elektrische mobiliteit geïnvesteerd. De dieselkraan gaat langzaam dicht.

Hetzelfde gebeurt bij energie, industrie, gebouwde omgeving en de landbouw. De kolencentrales gaan dicht, woningen gaan van het gas en bedrijven reduceren emissies. Omdat het moet én omdat het kan.

De winnende bedrijven van de toekomst zijn de bedrijven die duurzame technologie ontwikkelen, omarmen en beschikbaar maken – gebruiksvriendelijk en betaalbaar – voor het grote publiek. Is het niet uit ideëel motief, dan wel omdat bij het verduurzamen van het leven van de gewone man simpelweg de euro van morgen te verdienen is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  5 %
Meer weer