Weinig robots in moderne fabriek van Deutz-Fahr

In de modernste trekkerfabriek ter wereld, die van Deutz-Fahr in het Duitse Lauingen, zijn maar weinig robots te zien. Dat komt omdat een trekker uit meer onderdelen bestaat dan een auto en veel uitvoeringen door elkaar worden geproduceerd. Mensen kunnen hier flexibeler invulling aan geven.

Weinig+robots+in+moderne+fabriek+van+Deutz%2DFahr
© Deutz-Fahr

Een trekker bestaat uit 5.000 tot 15.000 onderdelen, krijgen de deelnemers van de Nieuwe Oogst lezersreis in de week voor kerst te horen. Ze staan in de 'logistieke supermarkt' van de in mei 2017 officieel geopende fabriek.

De onderdelen komen hier op wagentjes, die per trekker met de lopende band meerijden. Bij de montage staan de medewerkers ook op een lopende band. Als ze klaar zijn, lopen ze terug naar de volgende trekker.

90 miljoen euro

De nieuwe fabriek heeft een investering gevraagd van 90 miljoen euro, inclusief bezoekerscentrum. De fabriek met een oppervlakte van 4,2 hectare is gebouwd op een terrein van 15 hectare. Het is geen maakfabriek, maar een montagefabriek. Alle onderdelen koopt Deutz-Fahr in.

In 2018 heeft het bedrijf in de nieuwe fabriek ongeveer evenveel trekkers geproduceerd als de 3.374 in 2017. Deze productie wordt bereikt met één ploegendienst en veertig uur werken per week. De fabriek heeft een capaciteit van ongeveer 5.500 trekkers per jaar.

Basis

In het eerste deel van de fabriek bouwen de medewerkers aan de basis van de trekker: de motor, de voor- en achteras, de hydrauliek en elektronica. Zodra de aandrijflijn klaar is, ondergaan de trekkers een hydrauliektest tot 220 bar en een elektronicatest. Eventuele fouten tijdens de assemblage zijn dan relatief eenvoudig te herstellen. Als alles goed is, gaat de basis van de trekker de spuiterij in.

Met een bedrag van 20 miljoen euro is de spuiterij het duurste onderdeel van de fabriek. Deutz-Fahr zegt met de spuiterij de beste beschermlaag van alle landbouwvoertuigen aan te kunnen brengen.

Voor een betere hechting wordt de lak elektronisch geladen. Deutz-Fahr test de laklaag door deze gedurende 720 uur met zout water te besproeien. In de automobielindustrie zou 250 tot 300 uur normaal zijn om de lak op corrosie te testen.

Drie verdiepingen

De lakstraat bestaat uit drie verdiepingen. De bovenste verdieping is voor de reiniging van de lucht in de spuiterij en de onderste om 95 procent van het reinigingswater te schonen voor hergebruik.

In de spuiterij doen vooral robots het werk: reinigen, drogen, grondlak en aflakken. Ze hebben zeven draaipunten en kunnen zo bij elk hoekje komen. Alleen het afdekken van onderdelen waar geen verf op moet, gebeurt handmatig.

Montage

Na het drogen van de lak komen de trekkers op een andere lopende band en vindt de verdere opbouw plaats: accu, dieselolietank, AdBlue-tank en cabine. Vooral bij de montage van de cabine valt op dat alle trekkers van Deutz-Fahr, Hürlimann, Lamborghini en Same door elkaar heen worden geproduceerd. Alles op volgorde van bestelling.

De montage van de cabine met alle kabels is het moeilijkste werk waar veel medewerkers aan te pas komen. Daarna volgen de motorkap en de wielen. Zodra de wielen aan de beurt zijn, gaat de lopende band omhoog, zodat de wielen eenvoudig zijn te monteren. Deutz-Fahr gaat tot banden met een hoogte van 2,35 meter.

Licht en ruim

Bij de rondgang door de fabriek valt vooral op dat het binnen erg licht en ruim is. Doordat het pneumatische gereedschap is vervangen door elektrisch, is het er ook rustig.

De montage van een trekker duurt in totaal ongeveer zestien uur. Aan het eind van het productieproces gaan de trekkers naar het testcentrum en is er in een lichttunnel een algehele eindcontrole. Tussen drie en zeven maanden na de bestelling heeft de klant de trekker in huis.

12-serie

In de nieuwe fabriek van Deutz-Fahr ging het in eerste instantie om trekkers van 120 tot 340 pk van de 6-, 7- en 9-serie. Dit jaar kwam daar de 11-serie bij met modellen van 350 tot 440 pk. Op termijn ook te nog te ontwikkelen 12-serie. De grootste modellen zouden te zwaar zijn voor de oude assemblagelijn en dat was reden voor de nieuwbouw.

Deutz-Fahr realiseerde in 2017 een omzet van 1,325 miljard euro, waarvan 891 miljoen euro in Europa. Van de omzet wordt circa 5 procent gebruikt voor productontwikkeling. Bij het bedrijf werken wereldwijd 4.259 mensen, van wie 2.736 in Europa en 650 in Lauingen. Het merk Deutz-Fahr is goed voor 66 procent van de omzet van Same Deutz-Fahr (SDF).

Bezoekerscentrum

Na de rondleiding door de fabriek gaan de deelnemers van de Nieuwe Oogst lezersreis naar het nieuwe bezoekerscentrum. Het gebouw biedt ruimte aan een museum, bioscoop, restaurant, vergaderzalen en een fanshop. Deutz-Fahr verwacht hier jaarlijks tienduizend bezoekers te ontvangen.

Lezers van Nieuwe Oogst lopen voor de voorgevel van de fabriek, die de vorm en kleur heeft van een Deutz-Fahr motorkap.
Lezers van Nieuwe Oogst lopen voor de voorgevel van de fabriek, die de vorm en kleur heeft van een Deutz-Fahr motorkap. © Han Reindsen

Van de oude fabriek is een deel blijven staan. Het witte gebouw heeft historische waarde en mag niet worden gesloopt. Deutz-Fahr gebruikt de ruimte voor de bouw van trekkercabines, onderzoek en ontwikkeling.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  32° / 17°
  0 %
 • Zondag
  32° / 18°
  10 %
 • Maandag
  28° / 20°
  55 %
Meer weer