Deutz+zet+in+op+hybride+en+elektrische+aandrijving
Nieuws
© Eigen Foto

Deutz zet in op hybride en elektrische aandrijving

De Duitse motorenbouwer Deutz zet naast de dieselmotor in op hybride en elektrische aandrijvingen. Deutz wil de elektrische aandrijflijnen gaan leveren aan vooral bouwmachinefabrikanten.

Over twee jaar wil Deutz de elektrische aandrijflijnen daadwerkelijk gaan uitleveren. Zoals fabrikanten nu een dieselmotor bij Deutz kopen, kunnen ze straks bepalen welke diesel, hybride of elektrische aandrijflijn het beste bij een bepaalde machine past. Grootte van het accupakket, koeling en vermogen van de elektromotor kunnen zo per klant verschillen.

Concreet komt Deutz met een 48-volts dieselelektrische hybride aandrijving én een zwaardere 360-volts (tot 100 kW) hybridevariant. Voordeel hiervan is dat bouwmachines toekunnen met een kleinere en dus zuinigere dieselmotor. De hybridetechniek zorgt hier bovenop voor een boost wanneer maximaal vermogen even nodig is.

Liebherr verreiker

Een omgebouwde Liebherr TL432-7 dient als voorbeeld. Deze verreiker heeft normaal gezien een 3,6-liter Deutz-motor met 74 kW. Deutz verving die door een kleinere 2,2-liter motor met 56 kW én een 48-volts 20 kW elektromotor. Een accupakket van 10 kWu dient als buffer.

Deutz verwacht dat elektrische en hybride aandrijvingen in 2022 of 2023 een aandeel van 5 à 10 procent hebben in de jaaromzet van de motorenfabrikant. Elektrificatie is lang niet voor alle toepassingen haalbaar of interessant, zegt Deutz. De motorenbouwer denkt dat de verbrandingsmotor voor veel toepassingen onvervangbaar blijft.

De markt van dieselmotoren groeit nog altijd. Deutz bouwt er nu 170.000 per jaar, maar wil naar 200.000 stuks. Deutz benadrukt dat de dieselmotor de laatste 20 jaar 95,7 procent minder NoX uitstoot en 97,9 procent minder roetdeeltjes en fijnstof.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer