Iedereen+wil+Europees+landbouwbeleid+bijsturen
Analyse
© Twan Wiermans

Iedereen wil Europees landbouwbeleid bijsturen

Eurocommissaris Phil Hogan heeft zijn plannen voor het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) inmiddels uitgebreid toegelicht. De lidstaten van de Europese Unie hebben zich nog niet achter de plannen geschaard en willen er nog even aan sleutelen.

Eurocommissaris Phil Hogan heeft zijn plan gereed voor het nieuwe Europese landbouwbeleid. Dat betekent beslist niet dat het GLB in kannen en kruiken is. De lidstaten hebben nog genoeg om over te discussiëren.

De grootste twistpunten zijn voor de meeste lidstaten het landbouwbudget en de hectarepremies. De Europese Commissie wil minder geld naar landbouw en meer geld naar bijvoorbeeld veiligheid en de migratieproblematiek. Maar een kleiner budget voor landbouw betekent ook minder geld naar hectaretoeslagen. Daar zijn veel landen op tegen.

In Nederland hebben deze premies een beperkte invloed op het agrarische inkomen. In de meeste andere lidstaten speelt de uitkering een veel grotere rol en is deze soms van levensbelang voor de onderneming. De premies uit Brussel worden daar ook gezien als vangnet bij een crisis of tegenvallende opbrengstprijzen.

Gezamenlijk hebben de Europarlementariërs maar liefst 6.778 amendementen ingediend op de plannen

Landen met hectarepremies onder de gemiddelde premie in Europa, zoals Polen en Slowakije, zijn ook nog eens voorstander van het gelijktrekken van die premies. Polen vindt het, met het oog op de interne markt en het gelijke speelveld, niet uit te leggen waarom de Poolse boer voor dezelfde doelen en eisen voor bijvoorbeeld vergroening een lagere toeslag ontvangt dan de boeren in westelijke lidstaten.

Italië, dat boven het gemiddelde zit, vreest juist het gelijktrekken van de hectarepremies. Deze premies zijn goed voor 28 procent van het Italiaanse boereninkomen. Gelijktrekken betekent volgens de Italiaanse regering dat boerenbedrijven op de fles gaan.

• Lees ook: 'Minder regels, meer doelgericht landbouwbeleid'

Een ander twistpunt vormt de stimulering van milieu- en natuurbescherming. In Duitsland wordt dit gezien als een speerpunt. Ook Frankrijk wil investeren in de transitie naar een duurzame en concurrerende landbouwsector.
Polen en Hongarije vinden de plannen te hard van stapel lopen. Ze willen wel vergroenen, maar vinden de afspraken in het huidige landbouwbeleid ver genoeg gaan.

Hogan wilde het nieuwe GLB gereed hebben voor de Europese verkiezingen die eind mei worden gehouden, maar een akkoord in oktober 2019 is volgens insiders reëler.

En dan nog moeten er flink wat bruggen worden gebouwd. Want er moet veel anders, vinden de Europarlementariërs. Gezamenlijk hebben ze maar liefst 6.778 amendementen ingediend op de plannen. Dat geeft aan hoe graag ze het beleid willen bijsturen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer