Met+verbeterde+gewassen+kan+productie+verdubbelen
Nieuws
© Twan Wiermans

Met verbeterde gewassen kan productie verdubbelen

Met verbeterde gewassen kan de Europese landbouwproductie in 2050 verdubbelen. Dit blijkt uit onderzoek in het kader van het EU-project CropBooster-P.

Wageningen University & Research werkt aan een routeplan om onze landbouwgewassen toekomstbestendig te maken. Toekomstige gewassen moeten veel meer opbrengst geven, met optimaal gebruik van water en mineralen.

Het is nodig dat deze gewassen een zo hoog mogelijke voedingswaarde en kwaliteit hebben. Uiteindelijk moeten deze gewassen leiden tot een verdubbeling van de wereldwijde voedselproductie die nodig is om straks 10 miljard mensen te kunnen voeden én de effecten van klimaatverandering te verlichten. Het goede nieuws: het kán.

Om ervoor de zorgen dat er in 2050 genoeg voedsel in de wereld is, moet de landbouwproductie flink omhoog. Een opbrengststijging van 70 procent tot wel 100 procent is daarvoor nodig. 'Dat is een forse opgave, zeker omdat we het moeten doen met het landbouwareaal dat nu al in gebruik is', zegt René Klein Lankhorst van Wageningen University & Research. ‘Het kappen van regenwouden voor extra landbouwgrond is geen optie, omdat het ecosysteem van de wereld dan wordt vernietigd.'

Grondstoffen

Tegelijkertijd leidt de klimaatverandering ertoe dat de wereld van fossiele grondstoffen moet overgaan op biobased grondstoffen. Ook dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want daarvoor is nog eens 30 procent extra landbouwproductie nodig.

Klein Lankhorst: 'We hebben immers enorme hoeveelheden biomassa nodig om industrieën te voorzien van alternatieve grondstoffen. Het is echt een enorme opgave. Op verzoek van de EU gaan achttien Europese partners onder leiding van Wageningen University & Research het routeplan voor de ontwikkeling van deze nieuwe gewassen ontwikkelen.’

Technisch haalbaar

Volgens Klein Lankhorst is het technisch haalbaar om in 2050 de opbrengsten van de Europese landbouw verdubbeld te hebben. De sleutel is volgens hem om fotosynthese te optimaliseren: 'De huidige landbouwgewassen zetten een verbazingwekkend laag percentage zonlicht om in biomassa van de plant: zo'n 0,5 tot 1 procent. Slagen we erin dit percentage naar 1 tot 2 procent te verdubbelen, dan zijn we er al.’

Het goede nieuws: het is wetenschappelijk bewezen dat het kán. ‘Maar het gaat niet alleen om fotosynthese; de verbeterde gewassen zullen zeer zuinig moeten omgaan met water en met mineralen zoals stikstof en fosfor. En uiteraard mag een verhoogde opbrengst niet ten koste gaan van kwaliteit en voedingswaarde. Er zal dus een heleboel aanvullende onderzoek nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen.’

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer