'Academische studie verrijking voor je bedrijf'

Ze zijn jong, net afgestudeerd en boer. Allemaal kregen ze wel eens gefronste wenkbrauwen. Toch gaan ze vol enthousiasme voor het agrarisch ondernemerschap. En al zitten ze niet meer dagelijks met hun neus in de boeken, hun academische achtergrond geeft wel houvast in een steeds complexer wordende agrarische wereld.

%27Academische+studie+verrijking+voor+je+bedrijf%27
© Alex Schippers

'Neem alleen al de wereldmarkt. Die heeft direct invloed op jouw bedrijf hier in de Hollandse polder', zegt Sander Thus uit Wehl. 'Als boer is het niet verkeerd dat je daar dan enige kennis van hebt, de processen kunt duiden.'

Een afgeronde studie aan Wageningen University & Research (WUR) lijkt misschien niet de meest vanzelfsprekende vooropleiding voor een boer met een vleesvarkenshouderij. Toch heeft een universitaire studie voor agrariërs zeker meerwaarde, vindt ook melkveehouder Wilbert Litjens uit Puiflijk.

Dierwetenschappen

Thus en Litjens studeerden dierwetenschappen aan de WUR. De vrijheid en het eigen ondernemerschap sprak hen aan. Beiden kozen daarom voor een carrière op de boerderij en werken dagelijks met hun handen.

Met eigen kennis kun je betere keuzes maken

Wilbert Litjens, melkveehouder in Puiflijk

Maar er komt meer kijken bij de boerderij dan vakmanschap, vinden de jonge ondernemers: het runnen van een agrarisch bedrijf vraagt om een brede economisch-maatschappelijke kijk. Weten waar je bedrijf staat in de wereld en op basis daarvan koers bepalen voor de toekomst. Een studie aan de WUR maakt je misschien geen ander soort boer, maar wel een wijzer ondernemer.

Kritische houding

Een kritische houding en het vermogen ontwikkelingen in perspectief te plaatsen. Dat namen de boeren mee uit de collegebanken. Als onderdeel van hun studie zagen ze bedrijven op andere plekken in de wereld. Dit helpt hen om hun eigen bedrijf in perspectief te plaatsen: aan de ene kant realiseren hoe je onderdeel bent van een veel groter systeem, aan de andere kant onafhankelijk denken.

'Want met eigen kennis kun je betere keuzes maken. Daardoor ben je juist minder afhankelijk van derden', zegt Litjens.

Wilbert Litjens, melkveehouder in Puiflijk
Wilbert Litjens, melkveehouder in Puiflijk © Milou Dekkers

Ook Thus ziet hiervan de meerwaarde voor zijn bedrijf: 'Pas kwam er een vertegenwoordiger op ons bedrijf vertellen dat de aminozuurbehoefte van varkens afhankelijk is van hun gezondheidsstatus. Toen ik doorvroeg, kon hij niet uitleggen waarom. Ik deed mijn afstudeeronderzoek naar de aminozuurbehoefte van vleesvarkens, dus ik kan met eigen kennis oordelen.'

Voeding en gezondheid

Ook Linda Versluis-Swagemakers koos na haar studie voeding en gezondheid aan de WUR voor de boerderij. In Emmeloord runt ze samen met haar man en schoonouders een akkerbouwbedrijf met legkippen en een boerderijwinkel.

'Naast kennis en achtergrond biedt een universitaire studie boeren een waardevol netwerk', aldus Versluis. 'Studiegenoten komen overal terecht en hebben verschillende specialismen. Voor advies kun je dan altijd bij iemand terecht.'

Linda Versluis-Swagemakers in haar boerderijwinkel in Emmeloord.
Linda Versluis-Swagemakers in haar boerderijwinkel in Emmeloord. © Persbureau Noordoost

Consumentengedrag

Versluis specialiseerde zich in sensoriek en consumentengedrag. En ook al gebruikt ze haar kennis niet direct, toch neemt ze haar achtergrond mee.

'Bewerkte producten worden vaak gepromoot. Dan staat er op het etiket waarom het allemaal goed voor je zou zijn. Bij onbewerkte producten van het land gebeurt dit niet, terwijl die juist veel meer gezondheidsvoordelen hebben. Door mensen hierover te informeren, maak je de stap van boer naar consument. Dat heeft de sector nodig.'

Maatschappelijke thema's

Ook de veehouders koppelen bewust hun eigen kennis en achtergrond aan maatschappelijke thema's. 'Ik wil steeds meer eigen voer produceren voor onze varkens. Met het oog op kringlooplandbouw is relevant. Ook voeding is een belangrijk thema. Mensen hebben steeds minder over voor hun voedsel, maar vinden tegelijkertijd wel veel van landbouw', registreert Thus.

Litjens: 'Je merkt dat efficiëntie uit is en duurzaamheid in. Maar door mijn internationale ervaring weet ik: Nederland is maar klein, maar we mogen echt trots zijn op onze melkveehouderijen. Beter voor de koeien ben ik het nooit tegengekomen.'

Ervaringen

De buitenlandervaringen, de netwerken, het vermogen om nieuwe dingen te leren. Het gaat, zeggen alle boeren, niet alleen om de directe kennis uit de collegebanken, maar juist ook om de ervaringen die je tijdens de studie opdoet. Thus: 'Bij ons vormde de studievereniging echt de schakel tussen de praktijk en de theorie. Met alleen de hoorcolleges had ik geen boer kunnen worden.'

Sander Thus, varkenshouder in Wehl
Sander Thus, varkenshouder in Wehl © Millou Dekkers

Wageningen wederom verkozen tot beste universiteit
Wageningen University & Research (WUR) bestaat in 2018 honderd jaar. De eeuweling is dit jaar voor de veertiende keer op rij gekozen tot 'beste universiteit' van Nederland. Van de negentien Wageningse bacheloropleidingen krijgen er dertien het predicaat 'topopleiding'. De universiteit als geheel scoort 74 punten, met afstand de hoogste landelijke score. 'Wageningen wint weer' kopt de Keuzegids Universiteiten 2019, die vorige week verscheen. Landelijk werden honderden opleidingen beoordeeld, waarvan er 69 als topopleiding zijn erkend. Alle Wageningse opleidingen scoren ten minste 70 punten. De WUR noteerde dit jaar 1.738 eerstejaarsstudenten, weer meer dan in 2017. Ondanks de jaarlijkse groei van het aantal studenten blijft Wageningen 'zeer hoog aangeschreven bij studenten', meldt de Keuzegids. 'De Wageningse universiteit is nog altijd de onbetwiste winnaar.' De studenten voelen zich geen 'nummer', schrijven de samenstellers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer