Onderzoekers ontrafelen celdeling van planten

Onderzoekers van Wageningen University & Research hebben een antwoord gevonden op een meer dan honderd jaar oude fundamentele vraag: hoe weten plantencellen in welke richting ze moeten delen?

Onderzoekers+ontrafelen+celdeling+van+planten
© Eigen Foto

‘Voor het eerst begrijpen we hoe het mechanisme kan werken. Deze kennis over de basis van de plantenontwikkeling kan helpen om de architectuur van plantenweefsels te sturen, belangrijk voor de verbetering van gewassen', zegt ontwikkelingsbioloog Ben Scheres.

Wetenschappers houden zich al meer dan honderd jaar bezig met de regelmatige patronen waarin plantencellen zijn gerangschikt. In alle groeipunten van planten, de plekken waar de stengels en bladeren tevoorschijn komen, en ook in het embryo dat de kiemplant vormt verlopen celdelingen in bepaalde richtingen.

Verklaring

Een samenwerking tussen Wageningse celbiologen en ontwikkelingsbiologen levert voor het eerst een verklaring voor de vraag hoe cellen ‘weten’ in welke richting ze moeten delen tijdens de vroegste ontwikkelingsstadia van de kiemplant.

'Van oudsher zijn er al verschillende meetkundige regels afgeleid die de delingsrichting van plantencellen min of meer voorspellen. Tot nu toe waren die regels niet gekoppeld aan inzicht in de onderliggende processen in de plantencel. Met dit onderzoek gebeurt dat wel,' vertelt Scheres.

Verbeteren gewassen

Met de opgedane kennis kunnen de onderzoekers nu manieren bedenken om de rangschikking van plantencellen aan te passen. Scheres: 'In de landbouw wordt continu gezocht naar mogelijkheden om gewassen te verbeteren, zeker omdat de wereldbevolking groeit. Het sturen van de architectuur van plantenweefsels kan hierbij helpen.’

Zo kunnen onderzoekers in de toekomst aan de tekentafel wellicht zeggen: 'We willen dat deze plant de voedingsstoffen efficiënter opneemt of we willen aan de binnenkant van een plant een dubbele laag cellen, zodat de plant beter tegen de droogte is opgewassen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer