Eerste Nederlandse bananenoogst

De eerste bananen zijn dinsdag geoogst in de kas van de Wageningen Universiteit. Niet eerder werden bananen op deze schaal in een Nederlandse kas op substraat en cocopeat geteeld.

'Ik ben heel blij dat het gelukt is', vertelt bananenexpert Gert Kema van de WUR. 'Het is een experiment, maar ik had er alle vertrouwen in. Bananen zijn een heel makkelijk gewas en komt altijd in bloei. Uniek is natuurlijk dat we het niet in de grond telen, maar op een substraat zetten. Op deze manier bananen telen, zien we als alternatief voor de teelt op zwaar besmette grond.'

De banaan wordt namelijk bedreigd door twee schimmels: een bodem- en een bladschimmel. 'We moeten wereldwijd naar een veel diversere bananenteelt, meerdere rassen die aangepast zijn op de omstandigheden, die resistent zijn tegen ziektes, beter smaken en meer opbrengen. Dat kan allemaal met plantenveredeling', geeft Kema aan.

Verwennen

De eerste tros is overhandigd aan Boerenhart, leverancier van regionale producten. 'We zijn heel erg trots. We zijn hier al maanden mee bezig. Het is fantastische dat we op dit moment de bananen kunnen oogsten', verzekert Pieter Vink van Boerenhart. 'De banen worden afgezet in de regio Gelderse Vallei en Veluwe. Ze gaan naar veel naar restaurants en instellingen. Die zullen hun gasten verwennen met deze nederbanaan.'

Hoe de banaan zal smaken, is nog even afwachten. 'Ze worden eerste nog enkele dagen gerijpt. Dus we zitten nog even in spanning, maar ik heb me laten vertellen dat het helemaal goed komt', weet Vink. Hij wordt daarin gesteund door Kema. 'Ik heb er alle vertrouwen in dat deze banaan heel goed zal smaken, ondanks dat hij misschien iets kleiner is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer