Politiek bezorgd over octrooibesluit

CDA, VVD en D66 pleiten voor een duurzame, wettelijke oplossing zodat octrooien op wezenlijk biologische processen niet meer mogelijk zijn.

Politiek+bezorgd+over+octrooibesluit
© Haijo Dodde

De coalitiepartijen hebben daarvoor deze week Kamervragen gesteld. Aanleiding is de uitspraak van de Raad van Beroep van het Europees Octrooibureau (EOB) die zegt dat het eerder ingestelde verbod op plantoctrooien in strijd is met het Europees Octrooiverdrag.

• Lees ook: Toch octrooi mogelijk op planteigenschappen

Inzet van de Kamervragen is om met alle Europese landen die lid zijn van het EOB te komen tot beleid over octrooien in de plantenveredeling. In een persbericht stelt Plantum, de koepelorganisatie voor veredelaars en zaadfirma's, dat de oplossing die het EOB voorstond door een uitvoeringsregel in te stellen, niet heeft gewerkt.

Duurzaam borgen

Het ziet er volgens Plantum naar uit dat een andere oplossing nodig is om het beleid duurzaam te borgen. Mogelijk is daarvoor een aanpassing nodig van het Europees Octrooiverdrag. Onduidelijk is verder wat nu gaat gebeuren met lopende octrooiaanvragen. Plantum pleit ervoor om nieuwe aanvragen voor plantoctrooien en besluiten over lopende zaken op te schorten tot er volkomen duidelijkheid is.

Naast Plantum staan ook de belangenorganisaties Bionext, VBN, LTO, LTO Glaskracht, NFO, KAVB, GroentenFruit Huis, BO Akkerbouw en NAO achter de Kamervragen. Plantum stelt dat het goed is om te merken dat de Nederlandse politiek nog steeds zeer bezorgd is over de gang van zaken die betrekking hebben op de plantoctrooien.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer