%27Zonder+plantoctrooien+hebben+telers+meer+keus%27
Nieuws
© ZLTO

'Zonder plantoctrooien hebben telers meer keus'

Als telers zijn we heel gelukkig dat op natuurlijke eigenschappen verkregen door klassieke veredeling geen patent kan worden aangevraagd, zegt LTO-bestuurder Joris Baecke.

De portefeuillehouder Plantgezondheid beschouwt het standpunt van de Europese Unie over het octrooirecht als een belangrijke stap voor open innovatie bij de veredeling van land- en tuinbouwgewassen. 'Daardoor kunnen meer bedrijven doorgaan met het veredelen van gewassen en daardoor hebben de telers straks meer keuze', aldus Baecke.

Volgens de bestuurder van LTO Nederland is dat goed uit oogpunt van duurzaamheid, diversiteit en concurrentie. 'Het dichtleggen van veredeling met patenten betekent een rem op de innovatie. Bovendien dreigt daardoor de plantenveredeling het domein te worden van enkele grote spelers, vooral omdat octrooiprocedures kostbaar zijn en ook omdat octrooien de toegang tot genetische diversiteit verkleinen.'

Jarenlange lobby

Het standpunt dat de Europese lidstaten deze week hebben uitgesproken noemt Baecke het succes van een jarenlange lobby van Europese landbouworganisaties (waaronder LTO Nederland), maatschappelijke organisaties, individuele lidstaten en Europarlementariërs.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer