%27Lobby+tegen+plantoctrooien+blijft+nodig%27
Nieuws
© Nieuwe Oogst

'Lobby tegen plantoctrooien blijft nodig'

Het lobbywerk om een einde te maken aan patenten op voedselgewassen is volgens Bionext, belangenorganisatie voor de biologische sector, nog niet afgelopen.

'Het standpunt van de lidstaten moet nu worden vertaald in een goede juridische tekst', verklaart Maaike Raaijmakers van Bionext. Zij waarschuwt alvast dat juristen van de grote zaadbedrijven hun pennen slijpen. Daarom ook gaat Bionext door met hun campagne tegen de octrooibaarheid van planteigenschappen.

Raaijmakers reageert namens Bionext in een persbericht op het besluit van de Europese lidstaten dat producten van klassieke veredeling niet gepatenteerd kunnen worden. Dit staat omschreven in een zogeheten verklarende notitie. Het is nu aan de administratieve raad van het Europees Octrooi Bureau om de verklarende notitie om te zetten in bindend beleid.

Definitief besluit

De verwachting is dat op z'n vroegst in juni een definitief besluit volgt over het te voeren beleid in Europa ten aanzien van veredelingsproducten. Er is volgens Raaijmakers een belangrijke stap gezet, maar het einddoel is nog niet bereikt. 'De komende maanden worden echt cruciaal. De EU-lidstaten mogen nu niet achterover leunen, maar zich inzetten voor waterdichte juridische teksten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer