Patent op broccoli met lange steel ongeldig

Het Europees Octrooi Bureau (EOB) heeft vorige week het patent op broccoli met een lange steel verworpen.

Patent+op+broccoli+met+lange+steel+ongeldig
© Haijo Dodde

Deze specifieke broccoli met lange steel is machinaal oogstbaar. Het EOB oordeelt dat de eigenschap het resultaat is van klassieke veredeling en daarom niet langer patenteerbaar is. Het patent was in 2013 verleend aan zaadfirma Seminis, toen nog een dochterbedrijf van Monsanto en inmiddels onderdeel van Bayer Vegetable Seeds.

Bionext, als ketenorganisatie van de biologische landbouw, nam in een brede coalitie van organisaties in 2014 het initiatief voor een bezwaarprocedure tegen dit betreffende patent. Vorig jaar besloot het EOB om de interpretatie van de patentwet aan te passen en geen patenten meer te verlenen op klassiek veredelde gewassen.

Zonder technische tussenstap

Volgens Bionext is de broccoli met lange steel het eerste patent op een natuurlijke eigenschap dat herroepen wordt. Het EOB concludeert dat de broccoli zonder technische tussenstap veredeld is. De lange steel is een eigenschap die van nature in broccoli voorkomt en nu dus vrij beschikbaar voor alle veredelaars.

De in september geplande hoorzitting vanwege het broccolipatent werd afgelast. Bionext leidt hieruit af dat de patenthouder zelf inziet dat het patent niet langer houdbaar was. Het EOB publiceerde vorige week haar uitspraak. Beroep hiertegen is nog mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer