Kippen+scharrelen+meer+fijnstof+de+lucht+in
Nieuws
© Jaap Schaaf

Kippen scharrelen meer fijnstof de lucht in

De uitstoot van fijnstof daalt in alle economische sectoren behalve in de landouw. Die stijging is toe te schrijven aan de pluimveehouders, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Dat komt omdat kippen vaker in de buitenlucht scharrelen en ze daarmee meer fijnstof uitstoten. Steeds meer pluimveehouders verkopen namelijk vrije-uitloopeieren. Om dat keurmerk te behalen, moeten hun kippen ook in de buitenlucht kunnen lopen.

Goed voor de kippen, maar de omgeving wordt vuiler doordat er meer kleine mestdeeltjes in de lucht terechtkomen. Daardoor steeg de uitstoot van fijnstof in de landbouw tussen 2000 en 2016 met 3 procent, terwijl andere onderdelen van de sector emissies wisten terug te dringen.

De gehele uitstoot van fijnstof in Nederland daalde in dezelfde periode met 41 procent, meldde het CBS. Tegelijkertijd groeide de economie met meer dan een vijfde. De afname is dan ook vooral te danken aan strengere regels voor de uitstoot door de industrie en auto's.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  11° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
 • Zaterdag
  13° / 7°
  10 %
Meer weer