Geitenhouder naar de rechter

De familie Stapelbroek uit Zelhem krijgt van de gemeente Bronckhorst geen bouwvergunning om het geitenbedrijf uit te breiden van 1100 naar 1900 geiten. Stapelbroek stapt naar de rechter. 'We zullen juridische stappen moeten ondernemen om verder te komen', vertelt Sander Stapelbroek.

'We zitten hier niet op te wachten maar we moeten blijven ontwikkelen. Ik ben een jonge ondernemer en ik wil nog 40 jaar boeren. Als ik stop met het optimaliseren van het bedrijf is het op een gegeven moment gedaan.'

Maatregelen

Zolang er onduidelijkheid is over de relatie volksgezondheid en de geitenhouderij durft de gemeente niet in te stemmen, ondanks dat Stapelbroek allemaal extra maatregelen neemt. 'Ik ben een beetje teleurgesteld dat gemeente de wet niet wil handhaven. We voldoen aan de regels en willen zelfs extra stappen zetten om de buurt en gemeente tegemoet te komen maar daar wordt niet naar geluisterd.'

Q-koorts

Medewerker Sjors Lankhorst stoort zich aan de negatieve toon. 'Wat ons het hardste stoort is de manier waarop er door de buurt bezwaar wordt gemaakt want het wordt op een hele negatieve manier gebracht,' begint Lankhorst. 'Van de week hadden we een bijeenkomst door de buurt georganiseerd en dan gaat het alleen maar over de Q-koorts. Q-koorts was ook een groot probleem dat onderschatten we niet, maar er wordt zo een negatieve basis gelegd om mensen te beïnvloeden.'

Bier

Met deze beslissing volgt de gemeente de provincie Gelderland die het onderzoek naar de volksgezondheid afwacht. Lankhorst: 'Ik denk dat de gemeente voor de veilige weg kiest en het de rechter laat beslissen. Dan kunnen zij nog een keer met de buurt een biertje drinken, is flauw dat ik het zeg maar zo zien we dat wel.'

Weer

 • Zondag
  6° / 0°
  30 %
 • Maandag
  6° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  9° / 1°
  85 %
Meer weer