Maatregelen fijnstof gericht op regionale knelpunten

De directe gevolgen van de extra maatregelen die staatssecretaris Stientje van Veldhoven deze week aankondigde om de luchtkwaliteit te verbeteren lijken beperkt. In Someren (Brabant) en Nederweert (Limburg) is actie nodig om knelpunten op te lossen. De vraag is wie dat gaat betalen.

Maatregelen+fijnstof+gericht+op+regionale+knelpunten
© Twan Wiermans

Met de maatregelen wil Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) bereiken dat de luchtkwaliteit in heel Nederland aan Europese normen gaat voldoen. De extra maatregelen voor de veehouderij hebben betrekking op 23 knelpunten rondom zeventien veebedrijven, waarvan er zestien in de gemeente Nederweert liggen en één in Someren. In alle gevallen gaat het om overschrijding van de grenswaarden voor fijnstof.

Snelle afname

De afgelopen jaren is landelijk gezien het aantal knelpunten in de veehouderij voor wat betreft fijnstof in rap tempo afgenomen. In 2013 waren er nog 111 overschrijdingen rond 63 veehouderijen. De afname komt onder meer door herberekeningen en het toepassen van emissiearme technieken door pluimveebedrijven. Sinds 1 juli 2015 gelden er bovendien maximale emissiewaarden voor fijnstof voor pluimvee in geval van oprichting, uitbreiding en de vervanging van een stal.

Begin vorig jaar staakte de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP overleg met het ministerie over het verder aanscherpen van de fijnstofnormen uit boosheid over het niet verlengen van de regeling ontheffing productierechten varkens en pluimvee (POR). De overheid kondigde daarna vorig jaar zomer aan dat binnen tien jaar de uitstoot van fijnstof voor nieuwe pluimveestallen met 70 procent moet verminderen en met 50 procent voor bestaande stallen.

Sinds begin dit jaar praat de pluimveesector weer met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over een maatregelenpakket dat moet leiden tot een betere luchtkwaliteit. Ook het overleg met de biologische pluimveesector en het onderzoek naar nieuwe emissiebeperkende technieken in de pluimveehouderij loopt in 2018 door.

Nederweert

De maatregelen die Van Veldhoven deze week aankondigde spitsen zich voor de veehouderij tot op de knelpunten in Someren en Nederweert. Volgens Trienke Elshof, portefeuillehouder gezonde leefomgeving bij LTO, is vooral Nederweert een probleem dat niet zo makkelijk op te lossen is. 'Er is daar een hoge achtergrondconcentratie van fijnstof en sommige burgerwoningen bevinden zich dicht bij bedrijven.'

De grote vraag is wie de maatregelen gaat betalen. Afhankelijk van de situatie wordt bekeken wie verantwoordelijk is voor welke bijdrage. Elshof stelt dat de overheid het probleem niet zonder meer kan neerleggen bij veehouders die keurig volgens hun vergunning werken. 'Van Europa moet Nederland knelpunten oplossen. Volgens de staatsecretaris is de huidige wet- en regelgeving ontoereikend om ondernemers te dwingen extra maatregelen te nemen.'

Van Veldhoven benadrukt dat er voor ieder knelpunt een eigen aanpak moet komen. Ze sluit niet uit dat boeren die kostbare en verregaande maatregelen moeten nemen om de fijnstotuitstoot te beteugelen, een financiële tegemoetkoming krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer