Geen direct verband longproblemen en veehouderij

De Gezondheidsraad heeft geen direct verband gevonden tussen luchtwegenproblemen en de veehouderij.

Geen+direct+verband+longproblemen+en+veehouderij
© Wiermans

Recent onderzoek bevestigt volgens de Gezondheidsraad wel dat mensen die in de buurt van veehouderijbedrijven wonen, vaker een verminderde longfunctie hebben en een verhoogd risico op longontsteking.

'Maar het is nog steeds niet duidelijk of er sprake is van een oorzakelijk verband. Daarvoor is het aantal kwalitatief goede onderzoeken te beperkt', geeft de raad aan.

Gezondheidsrisico's

De Gezondheidsraad bracht in 2012 ook advies over uit over veehouderijen en gezondheidsrisico's voor omwonenden. De toen beschikbare gegevens hadden volgens de raad beperkte waarde. Inmiddels is aanvullend onderzoek uitgevoerd.

Op basis daarvan is niet vast te stellen wat de luchtwegeffecten rond veehouderijen veroorzaakt. Toch vindt de raad het zinvol maatregelen te treffen. Zo adviseert de Gezondheidsraad een verdere reductie van de fijnstofuitstoot.

Fijnstof

In de lucht rond veehouderijen zit veel fijnstof, geeft de Gezondheidsraad aan. Uit onderzoek in stedelijke omgevingen blijkt dat fijnstof waarschijnlijk effecten heeft op luchtwegen en longen. Reductie ervan bevordert dus de volksgezondheid als geheel, stelt de raad. Verder adviseert de Gezondheidsraad om de ammoniakuitstoot verder te verminderen, omdat ammoniak bijdraagt aan de vorming van fijnstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer