Konijnenhouders zijn dierenactivisten beu

Konijnenhouders zijn de jarenlange lastercampagnes van actiegroep Konijnen in Nood meer dan zat. 'Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt.'

Volgens Arie Kool, voorzitter van de LTO vakgroep Konijnenhouderij drijven de acties platteland en stad verder uit elkaar en zijn ze erop gericht een hele beroepsgroep in Nederland zwart te maken. 'Wat deze groep doet, gaat te ver. Zij intimideren ons en maken ons zwart met allerlei middelen. Dat gaat de boeren niet in de koude kleren zitten.'

De afgelopen jaren liet Konijnen in Nood regelmatig van zich horen. Naast demonstraties bij konijnenhouders werd er ingebroken in schuren, ontvingen boeren doodskaarten en werden bedrijven met naam en toenaam genoemd op social media. De sector kreeg daarnaast ook te maken met graffiti, lasterlijke aanplakbiljetten met foto's van boeren en een stickeractie in supermarkten. De actievoerders hielden ook een langzaam rijden-actie op de snelweg (2015) en fakkeloptochten in Moergestel (2017).

Geduld is op

Kool merkt dat het geduld bij collega's en buren van konijnenhouderijen op is. 'In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen en intimideren accepteren we niet langer. Janssen heeft zijn punt gemaakt. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt.'

Kool benadrukt dat regels en wetgeving zorgen voor dierenwelzijn en duurzaamheid. Daarbij wil de konijnenhouderij nog een stap verder gaan en werkt zij samen met de Dierenbescherming aan de introductie van het Beter Leven Keurmerk. 'We hebben in Nederland met elkaar de spelregels afgesproken en die staan op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn op het hoogste niveau ter wereld. Daar horen lastercampagnes niet bij', aldus de vakgroepvoorzitter.

Het radio- en tv-programma EenVandaag besteedt dinsdag aandacht aan de oproep van Arie Kool.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  20° / 10°
  20 %
Meer weer