Notering+konijnensector+onder+loep
Achtergrond
© pieter stokkermans

Notering konijnensector onder loep

Veel van de veertig professionele Nederlandse konijnenhouders handelden deels via de Franse Fenalap-notering. Die is vervallen. De vakgroep Konijnenhouderij kijkt of het werken volgens een andere notering een optie is.

De Fenalap-notering viel onlangs uit elkaar na strubbelingen tussen konijnenhouders en slachterijen. Deze twee 'kampen' stelden tot voor kort gezamenlijk de notering vast. Kort gezegd konden ze het niet langer eens worden over de hoogte van de prijzen.

De notering werd veel gebruikt onder Nederlandse konijnenhouders, vertelt Sander Tuitert. Hij is konijnenhouder in Gelselaar en bestuurslid van de LTO-vakgroep Konijnenhouderij.

Geen plannen voor eigen notering

'Er zijn geen concrete plannen voor een eigen notering', vertelt Tuitert. Hij licht daarbij toe dat dit ook irreëel is, mede omdat een eigen slachterij hier ontbreekt. 'Bijna al onze konijnen leveren wij aan de Belgische slachterijen Lonki en Van Assche. Als alleen de konijnenhouders de notering opzetten, krijg je een te eenzijdig beeld.'

Na het wegvallen van de Fenelap-notering blijft voor de Nederlanders slechts de Belgische Deinze-notering over om mee te kunnen handelen. Deze wordt elke woensdag vastgesteld in de stad Deinze. Ook Nederlandse konijnenhouders zijn hier enkele keren per jaar bij aanwezig en gebruiken de notering voor hun handel richting Belgische slachterijen.

Eén notering over

Veel konijnenhouders handelden tot voor kort op basis van de vervallen notering van Fenelap, de notering Deinze of de zogenoemde mixprijs: (Deinze + Fenelap / 2 + een toeslag of afslag). Nu blijft dus slechts één notering over. Dat is erg gering, vinden veel konijnenhouders. Zij bespraken daarop de situatie en besloten een tijdelijk alternatief in te stellen; de prijs gebaseerd op de prijzen van de afgelopen 52 weken.

'In de komende tijd kijken we naar de mogelijkheid om intensiever met onze zuiderburen samen te werken. Samen met hen en de slachterijen kijken we wat er mogelijk is. Het doel is niet om een eigen notering op te zetten, maar om alternatieven te onderzoeken', zegt Tuitert.

Grootste uitdaging

'De grootste uitdaging wordt om alle partijen mee te krijgen. De slachterijen zijn toch concurrenten, dat maakt het vooral moeilijk. Belgische collega's hebben het een aantal jaren geleden geprobeerd, maar dat is gestrand.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  10 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 0°
  10 %
Meer weer