Konijnenhouder is bedreigingen zat

Al ruim drie jaar wordt konijnenhouder Arie Kool uit Leerbroek lastiggevallen door activisten. Soms staan ze te demonstreren voor zijn bedrijf, maar de activisten gaan ook een stap verder. 'Dan sturen ze ons rouwkaarten en hebben aanplakbiljetten gemaakt met vervelende teksten erop.'

Gelukkig zijn er ook veel burgers die de konijnenhouder steunen. Activisten breken soms bij veehouders in om te filmen en de sector zwart te maken. 'Ik laat graag de realiteit van het bedrijf zien', vertelt Kool. 'Zo kan ik tonen hoe de konijnen werkelijk worden gehouden.'

Om zijn punt te ondersteunen, laat hij de welzijnskooien zien, waar de voedsters, de moederdieren, in zitten. 'Daar krijgen ze de jongen en je ziet dat deze jongen hier net zijn geboren. Ze blijven hier tot ze vijf weken oud zijn. Daarna verhuizen ze naar een andere stal om daar de rest van hun leven door te brengen.'

Dierenwelzijn

In die andere stal staan de welzijnskooien, waar de meeste konijnenhouders hun dieren houden. 'Dit zijn hokken die heel gebruikelijk zijn in Nederland. Ze hebben ook tot het hoogste niveau van dierenwelzijn in vergelijking met Zuid-Europa. Daar zijn de hokken vele malen kleiner.'

Jonge konijnen
Jonge konijnen © Nieuwe Oogst

De rest van zijn konijnen zit in de parkhokken. In de tijd dat de prijzen voor vlees hoog waren, zette Kool een stal vol met deze hokken. 'Dit hok is veel groter. Ze kunnen hierin rennen en hebben wat speeltjes waarmee ze zichzelf kunnen vermaken. Ze kunnen hier beter hun natuurlijke gedrag vertonen en komen nieuwsgierig kijken als je naar het hok loopt.'

Konijn in parkhok
Konijn in parkhok © Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  10 %
 • Zaterdag
  18° / 14°
  70 %
 • Zondag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer