%27PlanetProof+is+zoeken+naar+balans%27
Nieuws
© DIRK HOL

'PlanetProof is zoeken naar balans'

'Het gaat vooral om de balans tussen verschillende duurzaamheidsaspecten.' Dat zegt projectleider Herman Docters van Leeuwen van Stichting Milieukeur (SMK) over de criteria waaraan melkveehouders moeten voldoen om melk te leveren met het keurmerk On the way to PlanetProof.

De criteria werden een week geleden gepubliceerd. Bij de ontwikkeling van het certificatieschema zijn maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en wetenschap betrokken. Om aan het keurmerk te voldoen moeten melkveehouders voldoen aan eisen van diergezondheid en dierenwelzijn, biodiversiteit en klimaat.

Volgens Docters van Leeuwen hebben de verschillende vormen van melkveehouderij elk hun eigen sterktes op het gebied van duurzaamheid. 'Heel goede scores op bijvoorbeeld biodiversiteit kunnen ten koste gaan van klimaat. Wij zoeken naar verduurzaming op meerdere thema's. Het gaat om de balans.'

Bedrijfsvoering

Zo zal het bijvoorbeeld voor zeer extensieve melkveebedrijven lastig zijn om te voldoen aan de PlanetProof-criteria vanwege een hoge CO2-uitstoot per liter melk. 'Integrale duurzaamheid houdt het midden tussen efficiency en een extensieve bedrijfvoering met bijvoorbeeld veel natuurbeheer. Het omgekeerde geldt ook. Zeer intensieve, efficiënte bedrijven zullen waarschijnlijk niet kunnen voldoen aan andere duurzaamheidskenmerken', aldus Docters van Leeuwen.

Melkveehouders die melk willen leveren met het PlanetProof-label zullen grondgebonden moeten zijn en hun koeien moeten laten weiden. Wat betreft grondgebondenheid haakt SMK aan bij de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO. Die stelt dat een melkveebedrijf in 2015 grondgebonden is als 65 procent van het eiwit in het rantsoen afkomstig is van eigen grond.

Mest niet op eigen bedrijf

SMK gaat voorlopig uit van een eiwitpercentage van 50 procent. 'Daardoor kunnen er nu nog melkveebedrijven aan ons keurmerk meedoen, die de mest van hun bedrijf niet op eigen land kwijt kunnen.'

Docters van Leeuwen stelt dat dit op termijn waarschijnlijk niet meer het geval zal zijn. 'Wij hebben de ambitie om het eiwitpercentage in 2020 naar 65 procent te verhogen. Ook andere criteria zullen de komende jaren worden aangescherpt, met name op het gebied van biodiversiteit.'

FrieslandCampina is een van de eerste zuivelondernemingen die met haar Top-Zuivellijn aanhaakt bij het keurmerk On the way to PlanetProof. Ook Farm Dairy wil PlanetProof-melk verkopen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  3° / -1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / 0°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  10 %
Meer weer