'PlanetProof moet Europabreed gelden'

Supermarkten moeten de teeltvoorwaarden voor groente en fruit van PlanetProof ook voor andere landen in Europa laten gelden, stelt de Consumentenbond.

%27PlanetProof+moet+Europabreed+gelden%27
© Jumbo

Omdat supermarkten de belangrijkste schakel zijn tussen producent en consument, kunnen zij het verschil maken als het gaat om het verduurzamen van groente en fruit. Met deze gedachte in het achterhoofd heeft de Consumentenbond dit en vorig jaar onderzocht wat voor beleid grutters hebben op dit gebied.

• Lees ook: Helderheid over PlanetProof nodig

De supers die de bond onder de loep nam, waren Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus en Ekoplaza. Daarbij hebben de onderzoekers gekeken naar arbeidsomstandigheden, milieubelasting van teelt en transport en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en plastic verpakkingen. De uitkomsten van het onderzoek zijn vorige week gepubliceerd in het rapport 'Duurzamer eten: groente en fruit bij de supermarkt'.

Geef aan wanneer groente en fruit in het seizoen zijn

Consumentenbond

Bewust van duurzaamheidsthema's

Supermarkten zijn zich bewust van de verschillende duurzaamheidsthema's die een rol spelen bij groente en fruit, concludeert de Consumentenbond. 'Ze besteden aandacht aan voedselverspilling en maken gebruik van duurzaamheidskeurmerken als biologisch en Fairtrade', zegt een woordvoerder van de consumentenorganisatie.

'Maar supermarkten zijn in staat meer te doen; ze kunnen de productie van groente en fruit met een lage milieubelasting verder stimuleren, ondanks dat de laatste jaren twee belangrijke initiatieven zijn gestart met On the way to PlanetProof en het Sustainability Initiative of Fruits and Vegetables (SIFAV).'

Twee manieren

Volgens de Consumentenbond kan dat op twee manieren: richting consument en richting producent. Zo zouden supers 'inkoopvoorwaarden moeten hanteren die ruimte bieden voor een duurzame productie', schrijft de Consumentenbond. 'En leg de eigen verantwoordelijkheid hierin vast in een gedragscode.'

Verder wijst de bond erop dat met PlanetProof en SIFAV de inkoop uit Europa, uit andere landen dan Nederland, niet is afgedekt. Daar zijn in de regel algemene inkoopvoorwaarden van kracht die niet speciaal iets regelen over duurzaamheid. 'Uit dit oogpunt zou het goed zijn als de PlanetProof-aanpak wordt verbreed van Nederland naar Europa', adviseert de bond.

Supermarkten zouden ook minder schadelijke verpakkingen kunnen gebruiken en kunnen een rol spelen bij de beperking van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen, vindt de Consumentenbond. Een andere aanbeveling in het rapport is dat supermarktorganisaties meer moeten aansturen op de verkoop van groente en fruit met een lage carbon footprint. Een aardbei van de vollegrond heeft bijvoorbeeld een lagere carbon footprint dan die uit de kas of uit Spanje, geven de onderzoekers aan.

• Lees ook: PlanetProof is grote uitdaging voor uientelers

Klanten beter informeren

Over zulke zaken kunnen de grutters hun klanten beter informeren. 'Geef meer informatie over hoe duurzaam groente en fruit is, bijvoorbeeld door duidelijk te maken wat keurmerken betekenen en wat de milieuvoordelen zijn van groente en fruit in het seizoen', adviseert de belangenbehartiger van de consument. Volgens de bond moeten de grutters de consumenten duidelijk maken wanneer iets een seizoensproduct is en of groente en fruit per vliegtuig zijn aangevoerd.

Het liefst ziet de Consumentenbond dat groente en fruit helemaal niet worden ingevlogen. 'Wellicht is het dan het overwegen waard om vanuit andere landen te importeren of een product in een bepaalde periode niet vers aan te bieden.'

Het rapport pleit ook voor productie van groente en fruit onder glas met behulp van geothermie. Aardwarmte heeft een veel lagere carbon footprint dan warmtekrachtkoppeling of ketel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer