PlanetProof+is+grote+uitdaging+voor+uientelers
Nieuws
© Haijo Dodde

PlanetProof is grote uitdaging voor uientelers

Teeltadviseurs van Van Iperen meldden deze week tijdens de open dag van de toeleverancier in Oude Tonge dat het geen eenvoudige opgave is voor uientelers om te voldoen aan de voorwaarden van PlanetProof.

Vooral de gebruikte hoeveelheid werkzame stof aan gewasbeschermingsmiddelen vormt een stevig uitdaging, stelt adviseur Ronnie van Maldegem. 'De eis is maximaal 14 kilo actieve stof per hectare op jaarbasis of hooguit 17 kilo als sprake is van een uitzonderlijk moeilijk bestrijdingsjaar. En dat terwijl het gemiddelde gebruik nu vaak rond de 25 kilo uitkomt.'

Volgens Van Maldegem zijn het vooral de mancozeb-bevattende fungiciden die zwaar meetellen als het gaat om de gebruikte hoeveelheid werkzame stof. 'Die middelen zetten we vooral voor de bestrijding van valse meeldauw. Zeker in een jaar met hoge ziektedruk, zoals dit jaar, is het lastig om daarop te besparen.'

Veel dauwnachten

Van Maldegem vertelt de bezoekers aan de open dag dat vanwege de vele dauwnachten dit seizoen er al veel infecties van valse meeldauw zijn geweest. Hij laat enkele planten van plantuien zien met behoorlijke meeldauwvlekken en ook aantastingen van stemphylium.

'Uientelers kunnen nu nog weinig preventief doen om het gewas sterker te maken tegen valse meeldauw. Een optie is de teelt van tolerante rassen, maar die zijn nog slechts beperkt beschikbaar. Verder zijn wij ook aan het experimenteren met biostimulanten om het uiengewas beter weerbaar te maken tegen onder meer schimmelziekten', vertelt Van Maldegem.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer