Land- en tuinbouw gaat personeelstekort voelen

Personeelstekorten zetten de komende jaren de groei in de land- en tuinbouw onder druk. Dat blijkt uit de Sectorprognoses 2019 en 2020 van ABN Amro.

Land%2D+en+tuinbouw+gaat+personeelstekort+voelen
© ISO groep

Het aantal vacatures ten opzichte van het aantal ingevulde banen in de agrarische sector, ligt al geruime tijd lager dan de totale vacaturegraad in de Nederlandse economie. Toch kampt ook de agrarische sector met een krapper wordende arbeidsmarkt, meldt ABN Amro in de sectorprognoses.

De vacaturegraad in de landbouw is in twee jaar tijd namelijk 25 procent gestegen. In het derde kwartaal van 2018 stonden 2.400 vacatures open. Steeds meer boeren en tuinders ervaren het tekort aan arbeidskrachten als een belemmering in hun bedrijfsvoering, meldt ABN Amro.

Robotisering

Naast een brede vraag naar loonwerkers, heeft vooral de tuinbouw behoefte aan oogst- en productiemedewerkers. Het tekort aan lager opgeleid personeel (vmbo) is het grootst, maar het valt op dat er in de melkveehouderij juist vraag is naar wat hoger (mbo 3) opgeleid personeel. Reden hiervoor is de toenemende robotisering in de melkveehouderij. Dat leidt tot de behoefte aan personeel met bijzondere kwalificaties.

In het rapport doet ABN Amro ook een voorspelling van de groei van de agrarische sector. Deze zal in 2019 met 2 procent beter zijn dan verwacht. Nadat de productie in de landbouw, als gevolg van de zeer droge zomer, daalde, zijn de vooruitzichten voor volgend jaar positiever.

Arbeidskrachten

ABN Amro verwacht dat de groei in veel sectoren gaat afkalven door het chronische gebrek aan personeel. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeidskrachten met specifieke, vaak technologische kennis sterk toe.

'De personeelstekorten beginnen nu echt pijn te doen en op korte termijn verwachten wij daar geen verandering in. Bedrijven zien zich dan ook genoodzaakt ingrijpende maatregelen te nemen. Een mogelijke oplossing is om extra te investeren in opleiding en training, maar dat alleen is niet voldoende', benadrukt Franka Rolvink Couzy, Hoofd Sector Research van ABN Amro.

Flexibele werktijden

Volgens Rolvink-Couzy moeten ondernemers nieuwe wegen vinden om personeel aan zich te binden. 'Dat kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden of het geven van extra salaris als mensen bereid zijn meer uren te maken. Ook is het van groot belang dat bedrijven inzetten op automatisering en robotisering om het structurele tekort aan arbeidskrachten het hoofd te bieden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer