'In de sector is sprake van gezonde krapte'

Joost en Anita Sterke hebben wekelijks meer dan twintig arbeidskrachten op hun bedrijf in Haaren. 'We moeten veel doen om hen te boeien en te binden.'

%27In+de+sector+is+sprake+van+gezonde+krapte%27
© Michiel Elands

Twee oud-werknemers kregen van Joost Sterke een mooie uitdaging: tover de leegstaande varkensstal om tot een bruin café. Op vrijdag drinkt de ondernemer samen met de vaste krachten een biertje, op zaterdag met de zaterdaghulpen. 'Dit is bovendien een van de lesruimtes in de beroepsbegeleidende leerweg', zegt de kweker. Op maandagavond beantwoordt hij vragen van studenten.

• Lees ook: Alles uit de kast voor nieuwe arbeidskracht

Daarnaast maakt de werkgever inzichtelijk bij welke prestaties werknemers een salarisstap kunnen zetten. De keuze voor zaterdagkrachten is weloverwogen. 'Voor het werk hoeft het niet per se, maar dit is onze grootste kweekvijver.'

Sterke steekt samen met zijn vrouw Anita veel energie in personeel. 'Er komen regelmatig groepen op excursie en we houden open dagen. Allemaal voor een beter imago en dus het aantrekken van werknemers.'

Ook betrekt het echtpaar het personeel bij de mechanisatie. Anita Sterke: 'Een nieuwe kraan komt financieel misschien niet helemaal uit, maar voorkomt dat ons personeel in de toekomst rugklachten krijgt en daarnaast werkt het prettiger. We moeten veel doen om personeel te boeien en te binden, want ze kunnen momenteel overal aan de slag gaan.'

Vijftigplussers

De ondernemers nemen nu mensen aan die ze vijf jaar geleden niet zouden uitnodigen voor een gesprek, zoals twee vijftigplussers zonder ervaring in het groen.

'Ben je vrachtwagenchauffeur, dan kun je laden en lossen en dat doen wij hier ook. Daarnaast vinden we het prettig als alle leeftijden zijn vertegenwoordigd op ons bedrijf', stelt Joost Sterke. 'Een vijftiger en een twintiger kunnen veel van elkaar leren.'

Ook biedt de plantenkwekerij plaats aan jongeren met een Wajong-uitkering of een beperking. 'We proberen goed in te schatten wat deze jongeren wel en niet kunnen. Voor mij is dat ook een leerproces', zegt de ondernemer.

Hoewel het invullen van de arbeid hoofdbrekens kost, spreekt Anita Sterke liever van een 'gezonde krapte'. 'Nu het economisch goed gaat, willen veel boomkwekers groeien', redeneert ze. 'Daardoor stijgt het aanbod, dalen de prijzen en gaan we weer met z'n allen op de kostprijs kweken.'

Haar man vindt dat de jongeren in opleiding in de praktijk moeten rouleren bij verschillende bedrijven, zodat ze later de juiste keuze maken. 'Ik merk wel eens dat een veelbelovende werknemer beter op een ander bedrijf past. Dan regel ik voor hem een plek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer