Hevige+strijd+om+goed+personeel
Nieuws
© Danish Crown

Hevige strijd om goed personeel

Krapte op de arbeidsmarkt is extra voelbaar in de Nederlandse varkenshouderij. De instroom van goede medewerkers houdt het groeiende aantal vacatures niet bij.

De varkenshouderij drijft vooral op Nederlandse en Poolse arbeidskrachten. 'In Zuid-Nederland is de concurrentie om personeel met onder andere de logistieke branche enorm', constateert Remco van Sambeek, regiomanager bij AB Werkt. 'Dat maakt het lastiger de vele varkenshouderijvacatures in te vullen. De strijd om personeel speelt overigens in alle agrarische sectoren.'

'Onbemind vak'

Peter van Kerkhof van Agro-Connect beaamt dat. 'We werken aan het enthousiasmeren van Nederlandse en Poolse arbeidskrachten, maar de instroom van gemotiveerd en goed personeel is onvoldoende. Onbekendheid met de aantrekkelijke kanten van het werken in deze sector maakt het vak helaas onbemind.'

Het gunstige economische klimaat in de EU maakt het complexer Poolse medewerkers binnen te halen. 'Krijgen we ze hier, dan kijken ze naar het soort werk, de arbeidsomstandigheden, beloning en mogelijkheden van toeslagen, zoals voor het draaien in ploegendiensten', benadrukt Van Sambeek. 'Op dit laatste punt legt de varkenshouderij het af, ondanks de goede cao Dierhouderij.'

Arbeidsethos

Het aantrekken van Poolse jongeren gaat niet meer zo makkelijk, merkt ook Van Kerkhof. 'Voor de vrijheid komen ze hier graag heen. Maar de motivatie om de handen uit de mouwen te steken is een stuk minder dan die van de eerste generatie. Daarom zie je steeds meer Roemenen in de varkenssector.'

Goed voorbereiden van nieuwe medewerkers is voor zowel AB Werkt als Agro-Connect de manier om mensen te boeien en binden. 'Poolse medewerkers scholen we vaktechnisch in het Pools bij via Varkens.nl. Dat waarderen ze, maar we hengelen lang niet voldoende medewerkers binnen.'

Hij vervolgt: 'Tijdens een intakegesprek tast ik af of ze ook maar íets voelen voor de varkenshouderij. Gaan we verder, dan zijn ze na vier weken training klaar voor de praktijk. Acht op de tien mensen die dit traject ingaan, gaan op een varkensbedrijf aan de slag.'

Consequenties personeelskrapte

De personeelskrapte heeft al consequenties. 'Ondernemers in verschillende sectoren breiden niet uit, omdat ze het personeel niet krijgen', zegt Van Sambeek. Van Kerkhof merkt ook dat die krapte remmend is voor de bedrijfsontwikkeling. 'Moderne ondernemers denken vooraf goed na over het invullen van het arbeidsplaatje.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 15°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
Meer weer