Nieuwbouw+na+brand+maakt+akkerbouwer+duurzamer
Reportage
© Han Reindsen

Nieuwbouw na brand maakt akkerbouwer duurzamer

Dirk Jan en Tanja Beuling vieren ruim een jaar na de brand een feestje met de officiële opening van hun nieuwe bewaarschuur. Door in duurzaamheid een slag te maken, kunnen ze de uien leveren onder het certificaat PlanetProof. Dat moet meerwaarde opleveren.

De bewaarloods, op 2,5 kilometer afstand van het bedrijf van Beuling in Eerste Exloërmond, ging in oktober 2017 door brand verloren. Tegelijk gingen onder meer een aardappelrooier, veldspuit, trekker, zaaicombinatie, beregeningsinstallatie en 2.200 ton uien in vlammen op.

Dirk Jan Beuling: 'De nieuwe schuur staat op dezelfde plek en is net zo groot: 55 bij 35 meter. We hebben de oude fundering verwijderd. Daardoor konden we makkelijker de keuze maken voor een roostervloer. De schuur is iets hoger geworden, maar we kunnen niet gelijk zes kisten stapelen.'

Aan de twee buitenzijden van de schuur is een koelcel met roostervloeren gemaakt voor los gestort product: ongeveer 600 ton uien of 750 ton aardappelen. In het midden zit een ruimte voor kistenbewaring (1.100 kisten). Verder huisvest de schuur een koelcel voor 400 ton pootaardappelen in kisten.

Een Tesla is duurder dan een Volkswagen en dus moeten onze Tesla-uien ook meer opbrengen

Akkerbouwer Dirk Jan Beuling

Langer vooruit met condensdroger

Beuling heeft gekozen voor een condensdrooginstallatie van Tolsma-Grisnich, waarmee het bewaarrendement is te verbeteren. 'Een condensdroger kost een boel geld, maar gezien de toekomst kun je hier langer mee vooruit. Met zoon Rik als potentiële opvolger benader je het als 50-plussers toch anders.'

Aan beide zijden van de schuur is plek voor losgestort product
Aan beide zijden van de schuur is plek voor losgestort product © Han Reindsen

Op het dak van de bewaarplaats liggen zonnepanelen. Tegelijk zijn die ook op de schuur bij het woonhuis gekomen. 'We hebben het akkerbouwbedrijf na de brand een stuk duurzamer gemaakt. We zijn er trots op dat het in ongeveer een jaar is gelukt. Dat komt onder andere omdat we goed verzekerd waren', zegt Tanja Beuling.

Duurzaam voor PlanetProof

De duurzame invulling van de nieuwbouw heeft onder andere te maken met de ervaringen van Agrifirm met het PlanetProof-keurmerk. De brand was voor Beuling aanleiding om hier samen met Waterman Onions invulling aan te geven. Telers die groenten, fruit, bloemen, bomen en bloembollen afzetten op de Nederlandse markt, krijgen daar per 1 januari 2020 mee te maken.

Beuling: 'Bij de bouw van de nieuwe bewaarschuur hebben we ons afgevraagd hoe we ons kunnen onderscheiden van de rest. PlanetProof kan meerwaarde opleveren doordat de uien herkenbaar in het winkelschap komen te liggen. De retail moet het oppakken en de consument moet er iets meer voor betalen. Een Tesla is duurder dan een Volkswagen en dus moeten onze Tesla-uien ook meer opbrengen.'

Zuinig met middelen

PlanetProof werkt met regels die binnen het bedrijf haalbaar zijn en dat is voor de Veenkoloniale akkerbouwers een belangrijk aspect. 'Je moet onder meer zuinig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen en dat is met onze onkruidrijke grond soms best een uitdaging. Maar als veel ondernemers een kleine stap zetten, heeft dat meer effect dan een klein aantal dat een grote stap zet', zegt Tanja Beuling.

Het akkerbouwbedrijf van Beuling is 200 hectare groot. De zetmeelaardappelen vullen ruim de helft van het bouwplan, mogelijk door land bij te pachten. Daarnaast telen ze 54 hectare suikerbieten, 19 hectare uien en vullen de rest met graan. 'Vooral wintergerst omdat we daarna tagetes zaaien tegen Pratylenchus penetrans.'

Overgenomen van Agrifirm

Zeven jaar geleden wijzigde de strategie bij Agrifirm en kreeg Beuling de kans om de bewaarschuur voor een getaxeerde waarde te kopen. 'Het terrein is 1 hectare groot en 6.500 vierkante meter is verhard. We hebben zelf de schuur geschikt gemaakt voor uien en aardappelen, het asbest op het dak vervangen en er zonnepanelen op gelegd. In de overgangsfase bleven er activiteiten van Agrifirm', legt Beuling uit.

Overzicht van de nieuwe bewaarplaats
Overzicht van de nieuwe bewaarplaats © Han Reindsen

In de nacht van 9 op 10 oktober 2017 stond de loods in brand en gingen tegelijk veel machines verloren. 'We waren bij huis bezig met het inschuren van zetmeelaardappelen en hadden de machines in de schuur van Agrifirm gezet. Dat de rooier in vlammen op ging, was op dat moment het ergste. We hebben moeten improviseren om de oogst veilig te stellen.'

'Open dag 14-12 vooral ook voor burgers'

Dirk Jan en Tanja Beuling openen op 14 december officieel de nieuwe bewaarplaats. 'Met een open dag willen we vooral ook burgers laten zien waar we mee bezig zijn. Het groepje dat echt weet wat er op een landbouwbedrijf gebeurd, is klein. Het is onze taak om duidelijk te maken wat we doen en waarom', zegt Dirk Jan Beuling.Tanja Beuling vult aan: 'We hebben flink geïnvesteerd in een nieuwe veldspuit. We kunnen nauwkeurig werken en de emissie tot een minimum beperken. Maar geen burger die daar wat over zegt, terwijl we wel mooie opmerkingen krijgen over de bloemrijke akkerrand. De veldspuit levert voor het milieu meer op, denk ik, maar mensen doen vooral veel met beelden.'De open dag begint om 13.30 uur. Landbouwgedeputeerde Henk Jumelet verricht de opening. Daarna zijn er drie inleidingen die te maken hebben met duurzaamheid op het akkerbouwbedrijf. Vanaf 15 uur kunnen belangstellenden de bewaarplaats met duurzame technieken bekijken.


Beuling is na de brand vrij snel begonnen met het opruimen van de rommel. 'De 2.200 ton uien begon te ruiken en dat is vervelend voor de bewoners in de omgeving. Met hulp van velen hebben we alle werk kunnen verzetten. Op hetzelfde moment vertrok namelijk onze vaste medewerker na zeventien jaar.'

Verder weg

De nieuwe bewaarloods is bewust op dezelfde plaats gebouwd en niet bij de andere bedrijfsgebouwen. 'Bij huis kunnen we 2.000 ton zetmeelaardappelen opslaan. Met de laatste aardappelen rijden we al langs de nieuwe bewaarloods. Daar komt bij dat bij een eventuele verkoop van het bedrijf het complex te groot zou worden', denkt Beuling.

Het nadeel is dat Beuling nu steeds 2,5 kilometer moet rijden. 'Op de locatie is ook een opslag van kali-meststof en de afzet van jaarlijks 15.000 kuub antistuifmiddel. Het voordeel is dat je nu de drukte niet bij huis hebt. En het is logistiek een mooie plek.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  26° / 14°
  10 %
 • Woensdag
  27° / 17°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 14°
  50 %
Meer weer