'Twee keer per week kijken naar aardappelen in koelcel'

Harry Goos, oud-directeur van Tolsma Techniek en nu zelfstandig bewaaradviseur, vindt dat akkerbouwers zich bewust moeten zijn van de matige bewaarkwaliteit van hun aardappelen. 'Controleer regelmatig', adviseert hij. 'Dat voorkomt onaangename verrassingen.'

%27Twee+keer+per+week+kijken+naar+aardappelen+in+koelcel%27
© DLV

Waarom is dit een uitdagend bewaarseizoen voor aardappelen?

'Vooral de lange droogte en de extreem hoge temperaturen in de aardappelruggen tijdens het groeiseizoen hebben gezorgd voor aantastingen als roodrot en uiteindelijk veel problemen met doorwas. Daardoor zijn de aardappelpartijen gevoelig en weinig homogeen met zowel primaire als secundaire knollen. Glasaardappelen met onderwatergewichten lager dan 200 gram gaan snel lekken en vervolgens rotten.'

Portret Harry Goos van Bewaaradvies.nl
Portret Harry Goos van Bewaaradvies.nl © Pim van der Maden

Hoe hebben bewaarders daarop ingespeeld?

'Na het inschuren, is de afvoer van vocht essentieel. Bewaarders die direct zijn gaan drogen en vele uren hebben geventileerd met constante temperaturen van 14 tot 15 graden Celsius hebben nu het beste resultaat. Zij die sneller zijn gaan inkoelen, kunnen daar spijt van krijgen omdat de aardappelen dan langer nat blijven en daarmee gevoeliger zijn voor de gevolgen van natrot, roodrot en glas.'

Partijen die niet langer houdbaar zijn, moeten in overleg met de afnemer wellicht eerder dan de planning worden geleverd.

Harry Goos, bewaarspecialist van Bewaaradvies.nl

Hoe vaak moeten bewaarders hun partijen controleren?

'Het liefst twee of drie keer per week. Zij moeten op de hoogte blijven van de conditie van hun aardappelen en dan kun je niet langer dan een week wegblijven. Zeker niet dit seizoen met alle onzekerheden. Een goede controle bestaat uit een monstername om het percentage rot vast te stellen en voor het bepalen van het onderwatergewicht.'

Wat zijn verder aandachtspunten?

'Het is belangrijk om het temperatuurverloop in de koelcel met voelers op goede en slechte plekken te volgen. Bij een snel oplopende temperatuur is er iets aan de hand met de bediening of met de partij.
'Daarnaast zijn aardappelen dit jaar na alle groeistress behoorlijk kiemlustig. Het advies is op tijd beginnen met gassen. Ofwel beter drie weken te vroeg dan één week te laat. Algemeen geldt dat partijen die niet langer houdbaar zijn in overleg met de afnemer eerder dan wellicht de planning moeten worden geleverd.'

Zijn er rasverschillen in de praktijk?

'Niet echt. Aardappelrassen met hoge producties zijn veelal gevoeliger voor rot en doorwas en naar verhouding moeilijk bewaarbaar. De groei tijdens het seizoen, de bemesting en de grondsoort spelen daarbij ook een rol.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer