%27Hergroei+versleten+gewassen+bedreiging+bewaaruien%27
Interview
© Pixabay

'Hergroei versleten gewassen bedreiging bewaaruien'

De Landelijke Uiendag besteedt donderdag 30 augustus op de Rusthoeve in Colijnsplaat veel aandacht aan de gevolgen van de droogte in de uienteelt. Mede-organisator Luc Remijn van Delphy geeft namens Stichting Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) een toelichting.

In hoeverre sluit de droogte aan op het thema van de Uiendag?

'Het thema is 'Het nettoresultaat telt' en dat is juist actueel als we kijken naar de gevolgen van de droogte voor de uienteelt. In demoproeven laten we zien wat uientelers kunnen doen om droogteschade te beperken en welke hulpmiddelen in de teelt werkelijk rendement hebben. Bovendien streven we naar een themadag die direct inspeelt op de actualiteiten.'

Om nadelige gevolgen te beperken, adviseren we telers hoog te klappen, snel te rooien en uien een tijdje op het land te laten liggen

Luc Remijn, mede-organisator van de Landelijke Uiendag

Hoe ziet de droogteschade voor uien eruit?

'Allereerst verwachten we zeer matige opbrengsten. Verder zien we in de praktijk en ook op onze proefvelden dat versleten gewassen opnieuw gaan groeien. Dat lijkt potentieel een bedreigende situatie. Het gewas wordt opnieuw groen en de hals van de uien gaat weer open staan.

'Voorlopig adviseren we telers om in geval van deze hergroei hoog te klappen, snel te rooien en de uien bij droog weer een tijdje op het land te laten liggen. Hopelijk blijven de nadelige gevolgen dan beperkt.'

Wat is de oorzaak van deze hergroei?

'Het is volgens ons een combinatie van de langdurige droogte, hoge temperaturen, plotselinge neerslag en ongebruikte stikstof in de bodem. Het is vooral de vraag wat de hergroei doet met uien in de bewaring. Tijdens de Uiendag willen we onze laatste bevindingen hierover delen met de uientelers.'

Hebben plantversterkers en meststoffen invloed op droogtestress?

'Van plantversterkers op basis van aminozuren wordt gezegd dat die een gewas sterker maken tegen droogte. Het is de vraag of onze bezoekers kunnen zien welke demoveldjes wel of niet met deze middelen zijn behandeld. Hetzelfde geldt voor kalimeststoffen. Als het goed is betaalt een intensieve kalibemesting zich uit in hogere opbrengsten bij droge groeiomstandigheden. Dat moet dit jaar dus blijken.'

Wat zijn andere opties om rekening te houden met een neerslagtekort?

'We presenteren een praktisch item over peilgestuurde drainage. Bij deze methode is het doel om water vast te houden in sloten. Middels drainage kan dan via de onderkant water worden toegediend aan een gewas. Hoe dat praktisch werkt, wordt toegelicht door een Zeeuwse uienteler die al enkele jaren ervaring heeft.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer