Proef omzetten restmateriaal natuur in energie

Zuid-Hollands Landschap, biovergister Ekodorp en Vermeulen Groep starten een pilot om huishoudens in de Krimpenerwaard energie uit natuur te leveren. Bedoeling is om distels en brandnetels om te zetten in duurzame energie.

Proef+omzetten+restmateriaal+natuur+in+energie
© Vermeulen Groep

Deze zomer kijken de drie partijen samen of de gewassen inderdaad geschikt zijn om effectief te vergisten en hoe dit logistiek goed te regelen is. Als de proef in de Krimpenwaard slaagt, hopen de partijen hopen het initiatief volgende zomer uit te kunnen breiden.

Zuid-Holland Landschap beheert bijna 5000 hectare natuurgrond in de provincie. Naast duinen, bossen en landgoederen gaat het ook om veel grasland waar weidevogels broeden.

Latere maaidatum

Regiohoofd Veenweiden Ninouk Vermeer van Zuid-Hollands Landschap: 'Om onze gebieden geschikt te houden voor weidevogels hanteren wij een latere maaidatum. Zo krijgen de jonge grutto's en andere weidevogels de kans om veilig op te groeien.

Dat betekent dat er ook ongewenste gewassen groeien, zoals distels en brandnetels. 'Dat is niet overal kwalijk maar liever zien we de juiste balans tussen deze gewassen, gras voor de koeien én kruiden in het weiland,' legt Vermeer uit. Op zoek naar een andere bestemming kwam de stichting uit bij de biovergister Ekodorp.'

Sponsor vervoer

Vermeulen Groep juicht de duurzame insteek toe en sponsort het vervoer naar de biovergister. Zwiep Vermeulen van de Vermeulen Groep: 'Ons bedrijf is altijd bezig met innovatie in de infrastructuur, daarbij hebben we oog voor onze woon- en leefomgeving.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer